Go Back
Pohovani teleći kotleti
Vrijeme pripreme
15 mins
Vrijeme kuhanja
15 mins
Ukupno vrijeme
30 mins
 

Jednostavno i ukusno jelo u kojem će uživati ​​cijela vaša porodica!

Kategorije jela: Ručak
Tagovi: pohovana teletina, pohovani teleci kotleti, pohovano meso recepti, rucak recepti, teleci kotleti, teleci kotleti recepti, teletina, teletina recepti
Autor: admin
Sastojci
  • 907 gr telećih kotleta tanko izrezanih
  • 3 jaja
  • 60 ml mlijeka
  • 2 šolje prezle
  • 1 šolja naerendanog tvrdog sira
  • 1 kašičica bijelog luka u prahu
  • šaka svježeg peršuna
  • pola šolje kanola ulja ili biljnog ulja
Instrukcije
  1. Isperite peršun i fino ga isjeckajte , ostavite sa strane.

  2. U posudu umutite zajedno mlijeko i jaja. Ostavite to sa strane.

  3. U drugu posudu stavite prezlu, sir, bijeli luk u prahu i peršun. Sve to promiješajte.

  4. Svaki teleći kotlet umočite u smjesu sa jajima, obje strane utopite u jaja.

  5. Zatim uvaljajte u prezlu, lagano utapkajte meso, kako bi fino sa obje strane poprimilo prezlu. Uradite to sa svakim kotletom, a onda ih stavite na veliki tanjir.

  6. Uzmite drugi veliki tanjir i na njega stavite papirni ubrus.

  7. Stavite veliku duboku tavu na kolo, na jaku temperaturu. Dodajte ulje i pustite da se zagrije.

  8. Kad se ulje zagrijalo, smanjite temperaturu na srednje nisku i lagano dodajte nekoliko telećih kotleta. Nemojte dodavati previše kotleta, to će ohladiti ulje i produžiti vrijeme kuhanja.

  9. Pržite kotlete dok ne dobiju zlatno-smeđu boju sa svake strane, otprilike oko 1 minutu po strani. Budući da je teletina tanka, prži se vrlo brzo, ne treba je prepržiti.

  10. Zatim izvadite kotlete iz tave i stavite na tanjir sa papirnim ubrusima. Nastavite pržiti dok ne budu svi kotleti gotovi.

Bilješke o receptu

Možete servirati uz salatu od paradajza. 

Uvijek je najbolje koristiti kvalitetnu teletinu. Zamolite mesara da vam na tanko izreže teletinu i istuče je.

Što se tiče soli, ona vam ne treba ako jelo pravite sa tvrdim italijanskim sirom, budući da je on dovoljno slan, ako sir nije slan dovoljno, dodajte soli po ukusu i potrebi.