Ovo jelo napravljeno je s pilećim karabatacima i žutom jasminovom rižom. Savršen recept za ručak ili večeru!
Uključite rernu na 180 stepeni. U zdjelu srednje veličine stavite piletinu, origano, peršun, papriku, sok od limuna, biber i so. Sve promiješajte.
Zagrijte tavu od na srednjoj temperaturi. Dodajte maslinovo ulje, a zatim stavite začinjenu piletinu u tavu i pržite 3-4 minute sa svake strane. Piletina se neće ispeći u potpunosti, to je sasvim u redu jer će poslije toga ići u rernu da se ispeče do kraja.
Izvadite piletinu iz tave i stavite je na tanjir. Otopite puter u istoj tavi na srednjoj temperaturi. Dodajte isjeckani luk. Pržite 2-3 minute, zatim dodajte i bijeli luk.
Zatim dodajte nekuhanu rižu u tavu i miješajte nekih 30tak sekundi. Dodajte pileći temeljac, kurkumu, kumin, cimet i promiješajte. Piletinu vratite nazad u tavu i stavite je na rižu.
Prekrijte folijom i pecite 40-45 minuta ili dok riža ne bude skuhana. Po vrhu možete posuti peršuna, masline, feta sir... Uživajte!