Go Back
Oreo čizkejk
Vrijeme pripreme
30 mins
Vrijeme kuhanja
1 hr 30 mins
Ukupno vrijeme
2 hrs
 

Ovo je fantastično kremasti Oreo Čizkejk, preokret tradicionalnom receptu za čizkejk.

Kategorije jela: Desert
Tip kuhinje: Američka
Tagovi: cizkejk, kolaci, kolaci recepti, kolaci sa sirom, oreo cizkejk
Porcije: 8
Kalorije: 575 kcal
Autor: admin
Sastojci
Baza
  • 1 i po šolja izmrvljenog oreo keksa (18-20 keksića) 150 gr
  • 3 kašike otopljenog putera 45 gr
Čizkejk
  • 900 gr krem sira omekšanog na sobnoj temperaturi
  • 60 gr pavlake
  • 250 gr šećera
  • 4 veća jaja
  • 1 kašičica ekstrakta od vanilije
  • 1/4 šolje kreme za šlag
  • 9-10 keksića oreo isjeckanih na manje dijelove
Preliv
  • 1/4 šolje slatkog vrhnja
  • 60 gr čokolade za kuhanje
Instrukcije
Baza
  1. U posudu/kalup za torte stavite aluminijsku foliju.

  2. Otopite puter, dodajte izmrvljene oreo keksiće i promiješajte kašikom ili u procesoru stavite oboje i sjedinite.

  3. Dobijenu smjesu stavite na dno posude i poravnajte rukom ili kašikom. Pecite 10 minuta i ostavite sa strane dok fil ne bude gotov ili ne morate uopšte peći, možete kad napravite bazu staviti odmah u frižider dok fil ne bude gotov.

Čizkejk
  1. Uključite rernu na 175 stepeni.

  2. U velikoj posudi umutite krem sir dok ne dobijete glatku smjesu. Dodajte pavlaku i umutite.

  3. Polako dodavajte šećer i umutite srednjom brzinom miksera.

  4. Dodajte jaja, jedno po jedno i dobro umutite. Dodajte vaniliju i kremu za šlag, promiješajte.

  5. Dobijenu smjesu stavite u posudu preko baze.

  6. Uzmite oštar nož i isjeckajte 9-10 oreo keksića. Zatim isjeckane keksiće pospite po čizkejku.

  7. Uzmite kašiku i polako utapkajte keksiće u čizkejk smjesu.

  8. Pecite 15 minuta, zatim smanjite temperaturu na 150 stepeni i pecite još nekih 50-60 minuta.

  9. Isključite peć i bez otvaranja rerne ostavite kolač tako još sat vremena. Zatim izvadite i pustite da se ohladi na sobnoj temperaturi.

  10. Prije serviranja neka vam bude u frižideru nekoliko sati. Stavite plastičnu foliju preko.

Preliv
  1. Isjeckajte čokoladu i stavite u zdjelu. Pustite da slatko vrhnje proključa, prelijte preko čokolade i miješajte dok ne dobijete jednoličnu i glatku smjesu.

  2. Prelijte preliv preko čizkejka neposredno prije serviranja (nakon što je odstajao u frižideru). Ne morate dodati čitav preliv.