Go Back
Riža i mljeveno meso na meksički način
Vrijeme pripreme
10 mins
Vrijeme kuhanja
25 mins
Ukupno vrijeme
35 mins
 
Kategorije jela: Ručak
Tip kuhinje: Meksička
Tagovi: fasirano meso, meksicka hrana, meksicka kuhinja, mljeveno meso, riza
Porcije: 4
Kalorije: 883 kcal
Autor: admin
Sastojci
  • 907 gr mljevene govedine
  • 1 kašika biljnog ulja
  • 3 kašike taco začina
  • 1 kašičica košer soli
  • pola šolje isjeckanog luka
  • 1 i po šolja pilećeg temeljca
  • 1 šolja i 2 kašike jasmin riže
  • 425 gr crnog graha iscijeđenog i posušenog
  • 500 gr paradajza iz konzerve
  • 225 gr zelene čili paprike
  • 2 kašike ljutog sosa
  • 2 šolje zamrznutog kukuruza
  • 2 šolje naerendanog sira
  • pavlaka (opcionalno)
  • mladi luk (opcionalno)
  • avokado (opcionalno)
  • korijander (opcionalno)
Instrukcije
  1. U velikoj dubokoj tavi zagrijte biljno ulje na srednjoj temperaturi. Dodajte mljeveno meso i drvenom kašikom razdvajajte meso. Pržite dok meso ne promijeni boju.

  2. Dodajte taco začine, košer so i luk, pržite još neke 2 minute.

  3. Dodajte pileći temeljac, jasmin rižu, crni grah, paradajz zajedno sa sosom, čili papriku i ljuti sos, promiješajte kako biste sve fino izmiješali.

  4. Poklopite i kuhajte 15-20 minuta. Miješajte povremeno kako vam riža ne bi prionula za dno tave.

  5. Kad je jelo pri kraju, dodajte zamrznuti kukuruz i kuhajte još neke 2 minute.

  6. Pospite naerendanim sirom.

  7. Servirajte uz opcionalne dodate - pavlaku, avokado, mladi luk i korijander