Go Back
Pasta sa 5 vrsta sira
Vrijeme pripreme
15 mins
Vrijeme kuhanja
2 mins
Ukupno vrijeme
20 mins
 

Ovaj recept od paste sa 5 vrsta sira napravljen je od marinare, vrhnja za kuhanje, mješavine talijanskih sireva i kore od prezle koja se ispeče prije posluživanja. Super lagana večera kod kuće!

Kategorije jela: Večera
Tip kuhinje: Italijanska
Tagovi: pasta, pasta sa sirom, sir, tjestenina, tjestenina sa sirom
Porcije: 10
Kalorije: 398 kcal
Autor: admin
Sastojci
  • 453 gr tjestenine ziti ili neke dr
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 2 šolje marinara sosa
  • 1 šolja vrhnja za kuhanje
  • 425 gr paradajza u konzervi ili 2 izrezana paradajza
  • 1 kašičica šećera
  • 176 gr običnog parmezana, Romano i Asiago parmezana
  • pola šolje naerendanog fontina sira
  • 1 i po šolja naerendane mocarele
  • pola šolje prezle
Instrukcije
  1. U šerpu naspite vode i posolite je, pustite da proključa, zatim stavite tjesteninu u vodu i skuhajte je. Zatim isperite tjesteninu, posušite i dodajte 2 kašike maslinovog ulja. Ostavite sa strane.

  2. U manju dublju tavu/šerpicu stavite marinara sos, vrhnje za kuhanje, paradajz i šećer. Pustite da provri, a onda dodajte pola šolje parmezana, pola šolje fontina sira i pola šolje mocarele. Miješajte dok se ne pojave mjehurići, zatim sklonite sa peći.

  3. Stavite pastu u tepsiju/posudu za pečenje i prelijte je napravljenim sosom. Pospite mocarela sirom i preostalim parmezanom. Pospite prezlu po vrhu i pecite dok sir ne postane braonkast.