Go Back
"Zagorjeli" losos
Vrijeme pripreme
10 mins
Vrijeme kuhanja
10 mins
Ukupno vrijeme
20 mins
 

Fileti lososa namazani maslacem, protrljani mješavinom začina i ispečeni do savršenstva, ovaj lagani recept jednostavan je i impresivan!

Kategorije jela: Ručak, Večera
Tip kuhinje: Univerzalno jelo
Tagovi: losos, peceni losos, przeni losos, riba
Porcije: 4
Kalorije: 313 kcal
Autor: admin
Sastojci
  • 4 komada fileta lososa
  • 1 kašika paprike
  • 1 kašičica smeđeg šećera
  • 1 kašičica košer soli
  • 1 kašičica luka u prahu
  • 1 kašičica bijelog luka u prahu
  • pola kašičice kajenske paprike
  • pola kašičice origana
  • pola kašičice timijana
  • 2 kašike neslanog putera
  • 1 limun isječen na četvrtinu
  • svježi peršun isjeckan ili timijan za dekoraciju
Instrukcije
  1. Losos stavite na veliki tanjir i posušite. Okrenite ga prema gore, u smislu da kožica fileta je dole na tanjiru. Posušite.

  2. U manju posudu stavite crvenu papriku, smeđi šećer, so, luk u prahu, bijeli luk u prahu, kajensku papriku, timijan i origano. Sve zajedno promiješajte.

  3. U drugoj manjoj posudi otopite puter. Četkicom umoćite u puter zatim premažite tu stranu fileta koju gledate i pospite je začinima koje ste izmiješali.

  4. Zagrijte veliku duboku tavu na kolu na srednjoj temperaturi. Kad se tava dobro zagrijala stavite filete lososa, ovaj put tu stranu koju ste začinili okrenite prema dole. Pržite neke 2-3 minute bez diranja. Kad je ta strana fileta dobila crnkastu boju preokrenite filete.

  5. Nastavite pržiti na srednjoj temperaturi sve dok kožica fileta ne postane hrskava i dok losos ne bude skuhan iznutra dobro, nekih 5-6 minuta otprilike.

  6. Iscijedite limun preko lososa, zatim premjestite filete na tanjire. Servirajte odmah uz peršun ili timijan i uz preostali limun.

Bilješke o receptu

Što se tiče prženja fileta, u tavu  se nije dodavalo ulje, međutim vi možete dodati maslinovo ulje ili neko drugo.