Go Back
Fungie
Vrijeme pripreme
15 mins
Vrijeme kuhanja
20 mins
Ukupno vrijeme
35 mins
 

Fungee je popularno jelo od kukuruznog brašna koje se kuha na otocima Antigva i Barbuda. Jede se uz kašu od povrća i umak od paradajza, bijelog luka i slanih bakalara.

Kategorije jela: Ručak
Tip kuhinje: Antigva i Barbuda
Tagovi: antigva i barbuda kuhinja, fungi, kukuruzno brasno, nacionalna jela, palenta
Porcije: 5
Kalorije: 109 kcal
Autor: admin
Sastojci
  • 2 šolje kukuruznog brašna
  • 4 šolje vode
  • 1 kašičica soli
  • 6 komada bamije fino isjeckane
  • puter ili maslinovo ulje
Instrukcije
  1. U posudu stavite 2 šolje kukuruznog brašna. Naspite dovoljno vode kako bi napravili smjesu da izgleda kao mokra pasta. Umutite dobro tako da se ne vidi nimalo suhog kukuruznog brašna.

  2. U veću šerpu naspite 4 šolje vode i pustite da proključa. Dodajte isjeckanu bamiju i so.

  3. Prebacite kukuruzno brašno u šerpu zajedno sa bamijom i drvenom kašikom miješajte da sjedinite smjesu.

  4. Reducirajte temperaturu i pustite tako da se kuha 5 minuta, poklopljeno. Zatim sklonite poklopac i miješajte smjesu drvenom kašikom konstantno.

  5. Smjesu će biti malo teže miješati jer će biti gusta, ali je važno da miješate kako biste izbjegli da se stvore grudvice.

  6. Povremeno dodavajte vode kako smjesa bude postajala gušća. Nakon 20 - 30 minuta jelo bi trebalo da bude fino skuhano. Ličit će na palentu onako kako mi pravimo.

  7. Nastavite miješati smjesu još otprilike pet minuta, pritiskajući kašiku uz bok lonca da zdrobite sve grudvice kukuruznog brašna.

  8. Stavite malo putera ili kašičicu maslinovog ulja u manju posudu.

  9. Uzmite malo smjese i stavite u tu posudu. Preokrenite zdjelu na tanjir i sačekajte malo, zatim sklonite zdjelu, trebalo bi da dobijete fini okrugli oblik. Ili možete već u zdjeli napraviti kao oblik lopte i servirati na tanjir.

  10. Ponovite to sa čitavom smjesom sve dok skroz ne potrošite.

  11. Tako napravljeno kukuruzno brašno se može servirati uz paprike, povrće ili sa slanim bakalarima.