Go Back
Sočna slatko-začinjena piletina
Vrijeme pripreme
15 mins
Vrijeme kuhanja
15 mins
Ukupno vrijeme
30 mins
 

Slatka začinjena piletina sa medom i sriraca sosom

Kategorije jela: Ručak, Večera
Tip kuhinje: Američka, Kineska kuhinja
Tagovi: americka kuhinja, kineska kuhinja, piletina, piletina sa medom, piletina sa sriraca sososom, socna piletina, sriraca sos
Porcije: 4
Kalorije: 239 kcal
Autor: admin
Sastojci
Piletina
  • 226 gr pilećih fileta izrezanih na kockice
  • 34 gr višenamjenskog brašna
  • 1 jaje umućeno
  • 1 šolja prezle
Sos
  • 1 kašika biljnog ulja
  • 1 čehno bijelog luka isjeckanog
  • 3 kašike svjetlog soja sosa
  • 2 kašike meda
  • 2 kašike sriraca sosa
  • 3 kašike vode
  • prstohvat zdrobljene crvene paprike
Instrukcije
Piletina
  1. Uključite rernu na 200 stepeni.

  2. Komadiće piletine stavite u brašno, pa u jaja, a onda u prezlu.

  3. Papir za pečenje stavite na pleh ili tepsiju, zatim komadiće piletine stavite na papir za pečenje.

  4. Stavite u rernu i pecite 15 minuta ili dok se ne ispeku u potpunosti, dok ne dobiju svijetlo smeđu boju.

Sos
  1. Dok se piletina peče, napravite sos. U tavu dodajte ulje i bijeli luk. Pržite minutu otpilike.

  2. Dodajte soja sos, sriraca sos, med, vodu i crvenu papriku. Kuhajte sos na visokoj temperaturi dok se ne ugusti, miješajte konstantno (oko 2 minute). Kad se sos ugustio ostavite ga sa strane.

  3. Kad se piletina ispekla pomiješajte je sa sosom i dobro izmiješajte. Servirajte odmah, ako želite možete posuti malo maldog luka izrezanog.

  4. Možete servirati uz rižu.