Aromatično angolsko pileće varivo, aromatizirano bijelim lukom, čilijem, povrćem i kuhano u palminom ulju.
Stavite piletinu u veću posudu i pospite sokom od limuna.
Dodajte so, bijeli luk, timijan, bijeli biber i pileći temeljac u prahu.
Izmiješajte sve zajedno kašikom ili rukama, dok se sve u potpunosti ne sjedini. Ostavite sa strane.
Zagrijte veliku tavu, stavite kanola ulje i palmino ulje, zatim dodajte piletinu i propržite sa svih strana nekih 4-5 minuta.
Dodajte bijeli luk, čili papriku i dimljenu papriku, miješajte minutu, zatim dodajte luk i paradajz, krčkajte 2-3 minute dok se luk ne iskristalizira.
Dodajte pileći temeljac ili vodu ako je neophodno kako bi se izbjeglo da jelo ne zagori.
Zatim dodajte pileći temeljac ili vodu oko 2 šolje ili dok ne prekrije piletinu. Dodajte tikvu. Pustite da proključa i kuhajte nekih 20 tak minuta dok se sos ne ugusti. Dodajte bamiju i kuhajte još 5 minuta.
Začinite sa soli i biberom.
Servirajte toplo uz pire ili rižu.
Butternut squash možete zamijeniti običnom tikvom ili slatkim krompirom.
Što se tiče piletine možete koristiti koji god dio piletine hoćete (batake, karabatake.. )