Go Back
Quiche
Vrijeme pripreme
20 mins
Vrijeme kuhanja
1 hr
Ukupno vrijeme
1 hr 20 mins
 

Ovaj jednostavni quiche recept savršen je za lagani obrok i idealan je za zamrzavanje. Ovo je jedan recept kojem ćete se vraćati iznova i iznova.

Kategorije jela: Doručak
Tip kuhinje: Francuska
Tagovi: francuska kuhinja, pita
Autor: admin
Sastojci
  • 1 pakovanje kora za pitu
  • 1 šolja naerendanog sira
  • 1 šolja isjeckanog mesa ili povrća (šunka,slanina,suho meso, brokule, špinat...)
  • 5 jaja
  • 1 šolja vrhnja za kuhanje
  • 2 mlada luka isjeckana
  • bibera i soli
Instrukcije
  1. Na kore za pitu stavite naerendani sir, meso/povrće i mladi luk.

  2. U posudi umutite jaja. Dodajte vrhnje za kuhanje, so i biber i sve izmiješajte.

  3. Tu smjesu prelijte preko mesa/povrća.

  4. Pecite na 180 stepeni 45 minuta do sat vremena. Kora bi trebala da bude smeđkasta.

Bilješke o receptu

Možete prekriti folijom ako se bojite da će vam zagoriti.

Ova pita se pravi sa tijestom koje se koristi za američku pitu.

 

Kora za pitu: U posudu stavite brašno (2 i po šolje), so (1 gr) i šećer (50gr), umutite sve to zajedno. Zatim dodajte hladni maslac (226 gr) i promiješajte sve zajedno rukama, sjedinite maslac sa brašnom. Dodajte 3 kašike hladne vode, zatim promiješajte sa viljuškom. Dodajte još dvije kašike hladne vode. Umjesite tijesto. Oblikujte kao standardno tijesto i omotajte ga u plastičnu foliju. Ostavite tako sat vremena. Zatim smjesu razvučete i stavite u tepsiju/posudu.