Go Back
Ramen sa tantan rezancima
Vrijeme pripreme
15 mins
Vrijeme kuhanja
10 mins
Ukupno vrijeme
25 mins
 

Ovaj jednostavni recept za ramen nudle sa tantan rezancima je zapravo najbolji. Ima jednako dubok i gust okus kao pravi, ali puno je lakši za vaše tijelo. Također treba samo 10 minuta kuhanja, ko može odoljeti?

Kategorije jela: Ručak
Tip kuhinje: Azijska, Japanska kuhinja, Kineska kuhinja
Tagovi: nudle, pasta, ramen, ramen nudle, rezanci, tantan, tantan rezanci, tjestenina
Porcije: 4
Kalorije: 661 kcal
Autor: admin
Sastojci
Za sos
  • 3 kašike Tsuyu japanskog sosa za rezance
  • 2 kašike tahini paste
  • 1 kašika čili ulja
Za meso
  • 2 kašike čili ulja ili običnog ulja
  • 3 čehna bijelog luka isjeckanog
  • 1 kašičica đumbira
  • 1 kašika Kineske čili paste
  • 1 kašika sosa od ostriga
  • 226 gr mljevene svinjetine, govedine ili piletine
  • 3 kašike vina od riže
Za supu
  • 1 l vode
  • 2 šolje nezaslađenog soja, zobenog mlijeka ili od indijskih oraščića
  • 2 kašičice piletine u prahu/bujona
Za nudle
  • 1 mali kineski kupus, odrežite dio i odvojite svaki list
  • šaka klica graha
  • 2 porcije ramen nudli
  • 1-2 mlada luka isjeckana
  • 1 ramen jaje
Instrukcije
  1. Dodajte sve sastojke iz kategorije Za sos, umutite dobro dok se ne sjedini sve. Ostavite sa strane.

  2. U šerpu srednje veličine, stavite vodu, sojino mlijeko i piletinu u prahu. Poklopite i pustite da se krčka. Pažljivo gledajte jer može lako pokipiti.

  3. Na kolo stavite veliku vok tavu, dodajte čili ulje, bijeli luk i đumbir. Pržite nekih 30 tak sekundi ili dok ne osjetite miris. Zatim dodajte kinesku čili pastu i sos od ostriga. Pržite nekih 45 sekundi do jednu minutu., onda dodajte mljeveno meso. Drvenom kašikom razbijte meso i pržite još jednu minutu. Dodajte vino od riže i pržite 3-4 minute ili dok meso ne promijeni boju, miješajte. Sklonite sa peći i poklopite da ostane toplo.

  4. U šerpu stavite vodu i pustite da proključa, zatim dodajte so i kineski kupus i kuhajte minutu. Potom izvadite iz vode, iscijedite kupus (vodu ostavite) i ostavite sa strane.

  5. U vodu u kojoj se kuhao kupus stavite nudle i skuhajte ih, njima treba baš brzo. Dok se nudle kuhaju promiješajte pola napravljenog sosa i pola supe u posude koje ćete servirati.

  6. Iscijedite nudle i dodajte u posude za serviranje, Promiješajte nudle u sosu koji ste stavili u posude, zatim stavite klice graha, kupus, mljeveno meso, ramen jaje, isjeckani mladi luk i možete još sjemenke od susama.

Bilješke o receptu

Umjesto Tsuyu sosa možete koristiti Terjaki sos ili soja sos.