Go Back
Pržena riža
Vrijeme pripreme
10 mins
Vrijeme kuhanja
20 mins
Ukupno vrijeme
30 mins
 

Ovaj recept od pržene riže bolji je od svih drugih načina pravljenja riže! Prepun je okusa, pravi se za manje od 30 minuta i potpuno je prilagodljiv!

Kategorije jela: Ručak, Večera
Tip kuhinje: Azijska, Kineska kuhinja
Tagovi: przena riza, riza
Porcije: 4
Kalorije: 363 kcal
Autor: admin
Sastojci
  • 4 kašike maslinovog ulja ili putera
  • pola žutog luka isjeckanog
  • pola šolje izrezane mrkve
  • 2 čehne bijelog luka sitno isjeckanog
  • pola kašičice đumbira
  • pola kašičice crnog bibera
  • 2 veća jaja umućena
  • 3 šolje skuhane riže nezačinjene
  • 2 kašike soja sosa
  • 2 kašike sirćeta od riže
  • pola kašike čili sosa
  • 2 kašike hoisin sosa
  • pola šolje zaleđenog graška
  • 1 kašičica susamovog ulja
  • soli
Instrukcije
  1. Stavite veću tavu na srednju temperaturu, stavite puter da se otopi ili ulje.

  2. Kad se otopilo i ugrijalo, dodajte luk, mrkvu, bijeli luk, đumbir i biber.

  3. Pržite dok povrće ne smekša, nekih 10 tak minuta otprilike.

  4. Kad je povrće smekšalo izvadite ga i ostavite po strani.

  5. Dodajte preostale 2 kašike putera/ulja da se otopi, zatim dodajte jaja. Jaja umutite u tavi onako kako vi želite. Zatim vratite povrće nazad i dodajte rižu.

  6. Dodajte soja sos, sirće, hoisin sos, čili sos i grašak. Miješajte povremeno.

  7. Pržite dok se sve ne zagrije dobro. Pospite susamovo ulje i promiješajte.

  8. Servirajte sa korijanderom, mladim lukom, susamovim sjemenkama, sriraca sosom ili po želji.