Go Back
Kolač od jabuka
Vrijeme pripreme
30 mins
Vrijeme kuhanja
50 mins
Ukupno vrijeme
1 hr 20 mins
 
Kategorije jela: Desert
Tip kuhinje: Američka
Tagovi: jabuka, jabuke, kolac od jabuke
Porcije: 12
Kalorije: 640 kcal
Autor: admin
Sastojci
  • 3 šolje višenamjenskog brašna
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 2 kašičice cimeta
  • pola kašičice muškatnog oraščića
  • pola kašičice soli
  • 1 i po šolja biljnog ulja
  • 1 i po šolja šećera
  • pola šolje smeđeg šećera
  • 3 čitava jaja
  • 2 kašičice ekstrakta od vanilije
  • 4 velike Greni Smit jabuke
  • 1 šolja oraha grubo isjeckanih
Glazura
  • 3 kašike putera
  • 3 kašike smeđeg šećera
  • 3 kašike šećera
  • 3 kašike teške kreme
  • pola kašičice ekstrakta od vanilije
Instrukcije
  1. Pouljite tepsiju u kojoj ćete peći oblik pravougaonika).

  2. Uključite rernu na 170 stepeni.

  3. U posudu srednje veličine stavite brašno, sodu, cimet, muškatni oraščić i so.

  4. U drugu posudu stavite biljno ulje i obje vrste šećera, izmiksajte dobro mikserom.

  5. Dok se miksa dodajte po jedno jaje u posudu, kad se izmiksalo, dodajte vanilin ekstrakt i izmiksajte.

  6. Polako dodavajte suhe sastojke sa brašnom, sve izmiksajte.

  7. Ogulite jabuke i isjeckajte ih na male komadiće, zatih ih dodajte u tijesto. Dodajte i orahe u tijesto. Sve posložite u tepsiju.

  8. Pecite nekih 45-50 minuta ili dok čačkalica koju zabodete ne izađe čista.

  9. Kad sta izvadili kolač, u manju tavu stavite sve sastojke za glazuru i pustite da provri. Kuhajte i miješajte istovremeno jednu minutu.

  10. Sklonite sa peći i tako prespite preko vrućeg kolača.

  11. Ohladite kolač ili servirajte toplo.