Go Back
Quinoa salata sa povrćem
Vrijeme pripreme
20 mins
Vrijeme kuhanja
50 mins
Ukupno vrijeme
1 hr 10 mins
 

Ukusna quinoa salata sa brokulama i slatkim krompirom, keljom i dresingom od limuna.

Kategorije jela: Salata
Tip kuhinje: Američka
Tagovi: batat, brokule, gluten free, quinoa, quinoa salata, salata, slatki krompir
Porcije: 6
Kalorije: 229.6 kcal
Autor: admin
Sastojci
  • 1 šolja suhe quinoe
  • 2 šolje vode ili povrtnog temeljca
  • 220 gr brokule (izrezane na cvjetove)
  • 1 slatki krompir isjeckan
  • 425 gr slanutka
  • 1 svežanj kelja isjeckanog
  • maslinovo ulje po potrebi
  • 4 kašike peršuna
  • 1 limun iscijeđen
  • pola kašičice jabukovog sirćeta
  • 2 kašičice javorovog sirupa
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • so
  • biber
  • crvena paprika zgnječenu
Instrukcije
  1. Uključite rernu na 220 stepeni.

  2. Isperite i iscijedite kvinoju ako je potrebno. Stavite kvinoju i vodu u šerpu i pustite da provri. Kad provri, smanjite temperaturu, poklopite i pustite da kuha 15 minuta. Maknite sa peći nakon 15 minuta i stavite kvinoju u veliku posudu da se ohladi.

  3. Iscijedite i isperite slanutak iz konzerve. Slanutak stavite na papirni ubrus ili ručnik da se osuši.

  4. Komadiće brokule i slatkog krompira prelijte s malo maslinovog ulja i pecite na 220 stepeni oko 20 minuta. Nakon 20 minuta dodajte kelj i slanutak u tavu. Kuhajte još 15 minuta. Povremeno promiješajte povrće.

  5. Kad je povrće gotovo, sklonite ga iz peći i stavite ga zajedno sa kvinojom.

  6. Isjeckajte peršun i dodajte zajedno sa povrćem i kvinojom.

  7. U manju posudu pomiješajte zajedno sok od limuna, sirće i javorov sirup. Dodajte polako ulje, so, biber i papriku. Dresing pospite preko kvinoje i povrća. Uživajte!