Ukusna quinoa salata sa brokulama i slatkim krompirom, keljom i dresingom od limuna.
Uključite rernu na 220 stepeni.
Isperite i iscijedite kvinoju ako je potrebno. Stavite kvinoju i vodu u šerpu i pustite da provri. Kad provri, smanjite temperaturu, poklopite i pustite da kuha 15 minuta. Maknite sa peći nakon 15 minuta i stavite kvinoju u veliku posudu da se ohladi.
Iscijedite i isperite slanutak iz konzerve. Slanutak stavite na papirni ubrus ili ručnik da se osuši.
Komadiće brokule i slatkog krompira prelijte s malo maslinovog ulja i pecite na 220 stepeni oko 20 minuta. Nakon 20 minuta dodajte kelj i slanutak u tavu. Kuhajte još 15 minuta. Povremeno promiješajte povrće.
Kad je povrće gotovo, sklonite ga iz peći i stavite ga zajedno sa kvinojom.
Isjeckajte peršun i dodajte zajedno sa povrćem i kvinojom.
U manju posudu pomiješajte zajedno sok od limuna, sirće i javorov sirup. Dodajte polako ulje, so, biber i papriku. Dresing pospite preko kvinoje i povrća. Uživajte!