Ovo jelo je savršen lagani ručak ili večera ili čak prilog nekim mesnim okruglicama.
- 4 veće tikvice
- malo maslinovog ulja
- pola šolje rikota sira ili nekog drugog sira
- 1 veće jaje
- 1/3 šolje parmezan sira
- 3 lista bosiljka
- prstohvat soli
- pola šolje marinara sosa
- 1/3 šolje mocarele
-
Prethodno zagrijte pećnicu na 200 stepeni. Tikvice operite, osušite i odrežite krajeve. Svaku narežite na 4 kriške.
-
Stavite ih na pleh za pečenje i pospite svaku stranu maslinovim uljem i sa malo soli. Pecite dok ne omekšaju za što će vam trebati otprilike 15-20 min ili dok ne omekšaju. Izvadite ih i pustite da se malo ohlade, stavljajući ih na tanjir s papirnatim ručnikom
-
U posebnu zdjelu dodajte rikotu, parmezan, jaje, malo soli i bosiljak te promiješajte. Uzmite malu posudu/tepsiju za pećnicu i dodajte marinara sos da pokrijete dno.
-
Uzmite svaku krišku tikvice i dodajte otprilike kašičicu smjese sa rikota sirom na svaki kraj i zarolajte ih. Sve ih posložite u posudu za pečenje, na vrh stavite još marinara sosa i malo mocarele.
-
Pecite na 200 stepeni 20 minuta ili dok se lijepo sir ne otopi. Uživajte!