Kesteni iz pećnice

  • on December 18, 2022
  • Likes!
  • December 18, 2022
Kesteni iz pećnice
Vrijeme pripreme
5 mins
Vrijeme kuhanja
20 mins
Ukupno vrijeme
25 mins
 

Pečenje je jedan od najboljih načina uživanja u kestenima. Pečeni kesteni imaju nježan i blago sladak okus s mekom teksturom sličnom slatkom krompiru. Posebno su popularni oko božićnih praznika i vrlo ih je lako napraviti kod kuće.

Kategorije jela: Voće
Tip kuhinje: Internacionalna
Tagovi: bozicni recepti, kesten, kesten recepti
Porcije: 4
Kalorije: 139 kcal
Autor: admin
Sastojci
  • 226 gr kestena neoguljenog i nepečenog
Instrukcije
  1. Uzmite sve kestene i istresite ih u posudu ili na radnu površinu. Uključite pećnicu na 220 stepeni.

  2. Oštrim nožem za guljenje ili kuharskim nožem zarežite svaki kesten u obliku slova X na okrugloj strani. Ovaj ključni korak sprječava ih da eksplodiraju zbog unutrašnjeg pritiska kada se zagriju i olakšava guljenje nakon pečenja.

  3. Rasporedite kestene na rešetku ili pleh za pečenje.

  4. Premjestite kestene u pećnicu i pecite ih dok se kožica ne povuče s rezova, a orašasti plodovi ne omekšaju. Stvarno potrebno vrijeme ovisit će o kestenima, ali bit će najmanje 15 do 20 minuta.

  5. Izvadite kestene iz pećnice i naslagajte ih na hrpu u starom peškiru. Zamotajte ih, snažno stisnite – kesteni bi trebali pucketati – i ostavite ih nekoliko minuta.

  6. Povucite i skinite tamne ljuske. Tokom guljenja ne zaboravite ukloniti i papirnatu kožicu između ljuske i kestena.

  7. Uživajte!

Bilješke o receptu

Kada birate kestene, potražite one najveće koje možete pronaći, sa sjajnim ljuskama i osjećajem težine u ruci.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ocjenite recept




Ne propustite! random postovi ..