Pečenje je jedan od najboljih načina uživanja u kestenima. Pečeni kesteni imaju nježan i blago sladak okus s mekom teksturom sličnom slatkom krompiru. Posebno su popularni oko božićnih praznika i vrlo ih je lako napraviti kod kuće.
- 226 gr kestena neoguljenog i nepečenog
-
Uzmite sve kestene i istresite ih u posudu ili na radnu površinu. Uključite pećnicu na 220 stepeni.
-
Oštrim nožem za guljenje ili kuharskim nožem zarežite svaki kesten u obliku slova X na okrugloj strani. Ovaj ključni korak sprječava ih da eksplodiraju zbog unutrašnjeg pritiska kada se zagriju i olakšava guljenje nakon pečenja.
-
Rasporedite kestene na rešetku ili pleh za pečenje.
-
Premjestite kestene u pećnicu i pecite ih dok se kožica ne povuče s rezova, a orašasti plodovi ne omekšaju. Stvarno potrebno vrijeme ovisit će o kestenima, ali bit će najmanje 15 do 20 minuta.
-
Izvadite kestene iz pećnice i naslagajte ih na hrpu u starom peškiru. Zamotajte ih, snažno stisnite – kesteni bi trebali pucketati – i ostavite ih nekoliko minuta.
-
Povucite i skinite tamne ljuske. Tokom guljenja ne zaboravite ukloniti i papirnatu kožicu između ljuske i kestena.
-
Uživajte!
Kada birate kestene, potražite one najveće koje možete pronaći, sa sjajnim ljuskama i osjećajem težine u ruci.