Fattoush salata

  • on March 30, 2022
  • Likes!
Fattoush salata
Vrijeme pripreme
15 mins
Ukupno vrijeme
15 mins
 

Ova autentična libanonska fattoush salata je klasik Bliskog istoka. Svježe nasjeckana salata začinjena je hrskavom tostiranom pitom i svijetlim, pikantnim preljevom.

Kategorije jela: Povrće, Salata, Užina
Tip kuhinje: Azijska, Libanonska kuhinja, Mediteranska kuhinja
Tagovi: azijski recepti, fattoush salata recepti, libanonski recepti, mediteranski recepti, ramazanski recepti, salata recepti, zdravi recepti
Porcije: 6
Kalorije: 237 kcal
Autor: admin
Sastojci
  • 2 glavice salate Romaine
  • 1 i po šolja nasjeckanih krastavica
  • 1 šolja isjeckanog paradajza Roma
  • pola šolje narezane rotkvice
  • pola šolje peršuna
  • pola crvenog luka isjeckanog
  • 2 pita hljeba
  • 3 kašike maslinovog ulja
Dresing
  • 1/4 šolje maslinovog ulja extra djevičanskog – 60 ml
  • 4 kašike soka od limuna
  • pola kašičice soli
  • pola kašičice bibera
  • 1 kašičica sumaka/ruja
Instrukcije
  1. Nasjeckajte salatu i stavite je u veliku zdjelu.

  2. Dodajte nasjeckane krastavce, paradajz, rotkvice, peršun i crveni luk. Dobro i lagano promiješajte s dvije kašike.

  3. Zagrijte tavu na srednjoj vatri i premažite maslinovim uljem obje strane pita hljeba. Potrgajte ih rukama i stavite u tavu. Tostirajte komade s obje strane dok ne postanu zlatno smeđi i hrskavi. Ostavite ih sa strane.

  4. Prelijte salatu dresingom i dobro promiješajte.

  5. Na vrh stavite tostirani pita hljeb i odmah poslužite. Uživajte!

Dresing
  1. Pomiješajte sve sastojke u jednu posudu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ocjenite recept




Ne propustite! random postovi ..