Fattoush salata
Vrijeme pripreme
15 mins
Ukupno vrijeme
15 mins
Ova autentična libanonska fattoush salata je klasik Bliskog istoka. Svježe nasjeckana salata začinjena je hrskavom tostiranom pitom i svijetlim, pikantnim preljevom.
Kategorije jela:
Povrće, Salata, Užina
Tip kuhinje:
Azijska, Libanonska kuhinja, Mediteranska kuhinja
Tagovi:
azijski recepti, fattoush salata recepti, libanonski recepti, mediteranski recepti, ramazanski recepti, salata recepti, zdravi recepti
Porcije: 6
Kalorije: 237 kcal
Sastojci
- 2 glavice salate Romaine
- 1 i po šolja nasjeckanih krastavica
- 1 šolja isjeckanog paradajza Roma
- pola šolje narezane rotkvice
- pola šolje peršuna
- pola crvenog luka isjeckanog
- 2 pita hljeba
- 3 kašike maslinovog ulja
Dresing
- 1/4 šolje maslinovog ulja extra djevičanskog – 60 ml
- 4 kašike soka od limuna
- pola kašičice soli
- pola kašičice bibera
- 1 kašičica sumaka/ruja
Instrukcije
-
Nasjeckajte salatu i stavite je u veliku zdjelu.
-
Dodajte nasjeckane krastavce, paradajz, rotkvice, peršun i crveni luk. Dobro i lagano promiješajte s dvije kašike.
-
Zagrijte tavu na srednjoj vatri i premažite maslinovim uljem obje strane pita hljeba. Potrgajte ih rukama i stavite u tavu. Tostirajte komade s obje strane dok ne postanu zlatno smeđi i hrskavi. Ostavite ih sa strane.
-
Prelijte salatu dresingom i dobro promiješajte.
-
Na vrh stavite tostirani pita hljeb i odmah poslužite. Uživajte!
Dresing
-
Pomiješajte sve sastojke u jednu posudu.