Tajvanska goveđa supa s rezancima savršena je orkestracija nježne govedine, bogate i blago začinjene supe, svježih rezanaca, malo bok choya i one apsolutno potrebne šake kineskog ukiseljenog senfa i svježeg mladog luka i korijandera.
- 1 kg i 400 gr govedine izrezane na komadiće
- 2 kašike ulja
- 1 komad đumbira zgnječenog
- 6 čehni bijelog luka isjeckanih
- 3 mlada luka izrezana na pola
- 1 luk izrezan na četvrt
- 1 paradajz izrezan na četvrt
- 4 sušena čilija izrezana na pola
- 1 kašika paradajz paste
- 2 kašike ljute pasta od graha
- 2 kašičice šećera
- pola šolje soja sosa
- pola šolje Shaoxing vino – rižino vino
- 8 šolja vode
- 1 paketić kineskog aromatičnog bilja
- 900 gr pšeničnih nudli
- šaka bok choya – kinesko zelje
- korijander fino izrezan
- mladi luk fino izrezan
- ukiseljeno zelje gorušice
-
Stavite dovoljno vode u loncu da prokuha kako bi se sva govedina skuhala. Kada voda proključa, dodajte govedinu. Pustite da ponovo proključa i kuhajte 1 minutu. Zatim procijedite u cjedilu i temeljito isperite svježom vodom kako biste uklonili sve nečistoće.
-
U vašem instant loncu uključite postavku pirjanje. Dodajte ulje, zgnječeni đumbir, bijeli luk, mladi luk i luk. Promiješajte da se lagano karamelizira. Pustite da luk postane proziran. Zatim dodajte paradajz i sušeni čili.
-
Zatim dodajte meso u lonac. Dodajte paradajz pastu, ljutu pastu od graha, šećer, soja sos i Shaoxing vino, te dobro promiješajte.
-
Ulijte 8 šoljica vode u instant lonac. Dodajte začine. Ukoliko imate manji instant lonac prepolovite recept.
-
Zatvorite poklopac instant lonca i provjerite da li je ventil postavljen tako da ne propušta zrak. Pecite 100 minuta na postavci Meso/gulaš. Ako nemate instant lonac, možete koristiti običnu posudu na peći, ali umjesto toga kuhajte supu na laganoj vatri 3-4 sata.
-
Kada istekne tajmer za instant lonac, pažljivo otpustite ventil (nosite rukavicu za pećnicu, kako se ne biste opekli!). Skuhajte malo rezanaca prema uputama na pakiranju, a u posljednjoj minuti ili dvije kuhanja rezanaca ubacite svoj bok choy i blanširajte dok ne omekša.
-
Poslužite svaku zdjelu tajvanske goveđe supe s porcijom rezanaca, nekoliko stabljika bok choya i izdašnim posipanjem sitno isjeckanog korijandera, mladog luka i kineskog ukiseljenog senfa. Profesionalni savjet, kupite prethodno začinjeno zelje senfa i možete ga koristiti izravno iz pakiranja. Ako koristite neljutu verziju (na primjer iz konzerve), nasjeckajte i prodinstajte s malo ulja, nekoliko nasjeckanih suhih crvenih čilija i prstohvatom šećera. Uživajte!