Gljive u kremastom umaku

  • on March 23, 2022
  • Likes!
Jump to Recipe
Gljive u kremastom umaku
Vrijeme pripreme
10 mins
Vrijeme kuhanja
15 mins
Ukupno vrijeme
25 mins
 

Kremaste gljive u umaku od bijelog luka, sušenih rajčica, parmezana i špinata savršene su za ručak ili večeru!

Kategorije jela: Prilog, Ručak, Večera
Tip kuhinje: Internacionalna
Tagovi: gljive recepti, pecurke recepti, rucak recepti, vecera recepti
Porcije: 6
Kalorije: 281 kcal
Autor: admin
Sastojci
  • 600 gr gljiva opranih i posušenih
  • 2 kašike putera
  • 4 čehna bijelog luka fino isjeckanog
  • 1 mali luk isjeckan
  • pola šolje bijelog vina – opcionalno
  • 150 gr sušenih rajčica u teglicama u ulju
  • 1 i po šolja vrhnja za kuhanje
  • so
  • biber
  • 3 šolje isjeckanog špinata
  • 1 kašičica kukuruznog škroba – opcionalno
  • 1 kašičica italijanske mješavine začina
  • 1 kašika svježeg peršuna isjeckanog
Instrukcije
  1. Zagrijte veliku tavu na srednje jakoj vatri. Otopite puter i pirjajte luk dok ne bude proziran, zatim dodajte bijeli luk i kuhajte dok ne zamiriše (oko jednu minutu). Propržite sušene rajčice i ulje na puteru oko 2 minute da puste sve svoje okuse. Gljive kuhajte u okusima rajčice oko 5 minuta.

  2. Dodajte bijelo vino ili temeljac (ako koristite) i ostavite da se smanji na pola, dok stružete komadiće s dna posude.

  3. Zatim smanjite vatru na slabije, dodajte vrhnje i lagano kuhajte uz povremeno miješanje. Začinite solju i biberom po svom ukusu.

  4. Dodajte špinat, ostavite malo da se utopi u umaku, a zatim dodajte parmezan. Pustite da umak krčka još jednu minutu dok se sir ne rastopi kroz umak. (Za gušći umak dodajte mješavinu mlijeka i kukuruznog škroba u sredinu tave i nastavite pirjati uz brzo miješanje dok se umak ne zgusne.)

  5. Pomiješajte začinsko bilje i ukrasite peršunom.

  6. Možete poslužiti preko pire karfiola, rezanaca od tikvica ili povrća kuhanog na pari. Alternativno, poslužite preko tjestenine, pire krompira ili riže. Uživajte!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ocjenite recept




Ne propustite! random postovi ..