Kremaste gljive u umaku od bijelog luka, sušenih rajčica, parmezana i špinata savršene su za ručak ili večeru!
- 600 gr gljiva opranih i posušenih
- 2 kašike putera
- 4 čehna bijelog luka fino isjeckanog
- 1 mali luk isjeckan
- pola šolje bijelog vina – opcionalno
- 150 gr sušenih rajčica u teglicama u ulju
- 1 i po šolja vrhnja za kuhanje
- so
- biber
- 3 šolje isjeckanog špinata
- 1 kašičica kukuruznog škroba – opcionalno
- 1 kašičica italijanske mješavine začina
- 1 kašika svježeg peršuna isjeckanog
-
Zagrijte veliku tavu na srednje jakoj vatri. Otopite puter i pirjajte luk dok ne bude proziran, zatim dodajte bijeli luk i kuhajte dok ne zamiriše (oko jednu minutu). Propržite sušene rajčice i ulje na puteru oko 2 minute da puste sve svoje okuse. Gljive kuhajte u okusima rajčice oko 5 minuta.
-
Dodajte bijelo vino ili temeljac (ako koristite) i ostavite da se smanji na pola, dok stružete komadiće s dna posude.
-
Zatim smanjite vatru na slabije, dodajte vrhnje i lagano kuhajte uz povremeno miješanje. Začinite solju i biberom po svom ukusu.
-
Dodajte špinat, ostavite malo da se utopi u umaku, a zatim dodajte parmezan. Pustite da umak krčka još jednu minutu dok se sir ne rastopi kroz umak. (Za gušći umak dodajte mješavinu mlijeka i kukuruznog škroba u sredinu tave i nastavite pirjati uz brzo miješanje dok se umak ne zgusne.)
-
Pomiješajte začinsko bilje i ukrasite peršunom.
-
Možete poslužiti preko pire karfiola, rezanaca od tikvica ili povrća kuhanog na pari. Alternativno, poslužite preko tjestenine, pire krompira ili riže. Uživajte!