Ovo je tako jednostavno za napraviti i možete ih preliti s gotovo svime što inače volite.
- 3 krompira oprana
- 1 kašika maslinovog ulja
- 2 i po šolje naerendanog čedar sira
- 6 listova suhog mesa/slanine
- 1/4 šolje sitno isjeckanog svježeg vlasca
- bijeli luk u prahu
- so
- biber
- pavlaka
-
Zagrijte pećnicu na 190 stepeni.
-
Narežite krompir na ploške debljine otprilike 2 cm, može i manje. Složite u ravnomjeran sloj na pleh/tepsiju. Obje strane svake kriške premažite uljem. Začinite bijelim lukom u prahu, solju i biberom.
-
Pecite 25 minuta.
-
U međuvremenu u tavi na laganoj vatri propržite suho meso/slaninu, povremeno okrećući. Kad postane hrskavo, izvadite na tanjir obložen papirnatim ručnikom da se ohladi. Nakon što se ohladi, izmrviti meso i ostaviti malo ulja u tavi.
-
Izvadite krompir iz pećnice i premažite obje strane kriški rezervisanim kapljicama ulja u kojima se pržilo meso. Zatim vratite u pećnicu na još 10 minuta.
-
Na vrh krompira stavite čedar sir i meso. Zatim opet vratite u pećnicu dok se sir ne otopi, otprilike 5 minuta.
-
Izvadite iz pećnice, dodajte vlasac i još soli, bibera i bijelog luka po želji i poslužite s pavlakom. Uživajte!