Ukusne kriške krompira

  • on March 21, 2022
  • Likes!
Ukusne kriške krompira
Vrijeme pripreme
10 mins
Vrijeme kuhanja
40 mins
Ukupno vrijeme
50 mins
 

Ovo je tako jednostavno za napraviti i možete ih preliti s gotovo svime što inače volite.

Kategorije jela: Povrće, Prilog, Užina
Tip kuhinje: Internacionalna
Tagovi: kriske krompir recepti, krompir recepti, krumpir recepti, peceni krompir recept, prilog recepti, uzina recepti
Porcije: 6
Autor: admin
Sastojci
  • 3 krompira oprana
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 2 i po šolje naerendanog čedar sira
  • 6 listova suhog mesa/slanine
  • 1/4 šolje sitno isjeckanog svježeg vlasca
  • bijeli luk u prahu
  • so
  • biber
  • pavlaka
Instrukcije
  1. Zagrijte pećnicu na 190 stepeni.

  2. Narežite krompir na ploške debljine otprilike 2 cm, može i manje. Složite u ravnomjeran sloj na pleh/tepsiju. Obje strane svake kriške premažite uljem. Začinite bijelim lukom u prahu, solju i biberom.

  3. Pecite 25 minuta.

  4. U međuvremenu u tavi na laganoj vatri propržite suho meso/slaninu, povremeno okrećući. Kad postane hrskavo, izvadite na tanjir obložen papirnatim ručnikom da se ohladi. Nakon što se ohladi, izmrviti meso i ostaviti malo ulja u tavi.

  5. Izvadite krompir iz pećnice i premažite obje strane kriški rezervisanim kapljicama ulja u kojima se pržilo meso. Zatim vratite u pećnicu na još 10 minuta.

  6. Na vrh krompira stavite čedar sir i meso. Zatim opet vratite u pećnicu dok se sir ne otopi, otprilike 5 minuta.

  7. Izvadite iz pećnice, dodajte vlasac i još soli, bibera i bijelog luka po želji i poslužite s pavlakom. Uživajte!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ocjenite recept




Ne propustite! random postovi ..