Najbolji recept za pečeni bakalar! Pripremljeno na mediteranski način s nekoliko začina i mješavinom limunovog soka, maslinovog ulja i puno bijelog luka. Gotovo za 20 min!
- 680 gr fileta bakalara – oko 4-6 komada
- 1/4 šolje isjeckanog svježeg peršuna
- 1/3 šolje višenamjenskog brašna – oko 41-42 gr
- 1 kašičica mljevenog korijandera
- prstohvat slatke paprike
- prstohvat kumina
- so
- biber
- 5 kašika svježeg soka od limuna
- 5 kašika extra djevičanskog maslinovog ulja
- 2 kašike otopljenog putera
- 5 čehna bijelog luka isjeckanih
-
Zagrijte pećnicu na 200 stepeni.
-
Pomiješajte limunov sok, maslinovo ulje i otopljeni puter u plitkoj posudi (nemojte još dodavati bijeli luk). Ostavite sa strane.
-
U drugoj plitkoj posudi pomiješajte brašno, začine, so i biber. Stavite pored umaka od limuna.
-
Osušite ribu. Zatim umočite ribu u umak od limuna pa je umočite u smjesu brašna. Otresite višak brašna. Umak od limuna ostavite za kasnije.
-
jZagrijte 2 kašike maslinovog ulja u tavi od lijevanog željeza (ili tavi koja je sigurna za pećnicu) na srednje jakoj vatri. Dodajte ribu i pržite sa svake strane da dobije boju, ali nemojte je do kraja prepeći (oko 2 minute sa svake strane). Maknite tavu s vatre.
-
Preostalom umaku od limuna dodajte isjeckani bijeli luk i promiješajte. Prelijte sve riblje filete.
-
Pecite u zagrijanoj pećnici dok se riba lako ne bude ljuštila viljuškom (trebalo bi 10 minuta, ali počnite provjeravati ranije). Zatim maknite s vatre i pospite nasjeckanim peršunom. Poslužite odmah. Uživajte!
Prijedlozi za posluživanje: Poslužite odmah uz rižu i mediteransku salatu od slanutka ili tradicionalnu grčku salatu.
Skladištenje ostataka: Ako vam je ostalo, ostavite ribu da se malo ohladi, a zatim rasporedite u plitku staklenu posudu sa čvrstim poklopcem. Možete hladiti 2 do 3 dana ili zamrznuti do mjesec dana.