Pečeni bakalar sa limunom i bijelim lukom

  • on March 21, 2022
  • Likes!
Pečeni bakalar sa limunom i bijelim lukom
Vrijeme pripreme
10 mins
Vrijeme kuhanja
12 mins
Ukupno vrijeme
22 mins
 

Najbolji recept za pečeni bakalar! Pripremljeno na mediteranski način s nekoliko začina i mješavinom limunovog soka, maslinovog ulja i puno bijelog luka. Gotovo za 20 min!

Kategorije jela: Ručak, Večera
Tip kuhinje: Grčka kuhinja, Mediteranska
Tagovi: bakalar recepti, grcki recepti, mediteranski recepti, riba recepti, rucak recepti, vecera recepti, zdravi recepti
Porcije: 5
Kalorije: 319.3 kcal
Autor: admin
Sastojci
  • 680 gr fileta bakalara – oko 4-6 komada
  • 1/4 šolje isjeckanog svježeg peršuna
  • 1/3 šolje višenamjenskog brašna – oko 41-42 gr
  • 1 kašičica mljevenog korijandera
  • prstohvat slatke paprike
  • prstohvat kumina
  • so
  • biber
Umak
  • 5 kašika svježeg soka od limuna
  • 5 kašika extra djevičanskog maslinovog ulja
  • 2 kašike otopljenog putera
  • 5 čehna bijelog luka isjeckanih
Instrukcije
  1. Zagrijte pećnicu na 200 stepeni.

  2. Pomiješajte limunov sok, maslinovo ulje i otopljeni puter u plitkoj posudi (nemojte još dodavati bijeli luk). Ostavite sa strane.

  3. U drugoj plitkoj posudi pomiješajte brašno, začine, so i biber. Stavite pored umaka od limuna.

  4. Osušite ribu. Zatim umočite ribu u umak od limuna pa je umočite u smjesu brašna. Otresite višak brašna. Umak od limuna ostavite za kasnije.

  5. jZagrijte 2 kašike maslinovog ulja u tavi od lijevanog željeza (ili tavi koja je sigurna za pećnicu) na srednje jakoj vatri. Dodajte ribu i pržite sa svake strane da dobije boju, ali nemojte je do kraja prepeći (oko 2 minute sa svake strane). Maknite tavu s vatre.

  6. Preostalom umaku od limuna dodajte isjeckani bijeli luk i promiješajte. Prelijte sve riblje filete.

  7. Pecite u zagrijanoj pećnici dok se riba lako ne bude ljuštila viljuškom (trebalo bi 10 minuta, ali počnite provjeravati ranije). Zatim maknite s vatre i pospite nasjeckanim peršunom. Poslužite odmah. Uživajte!

Bilješke o receptu

Prijedlozi za posluživanje: Poslužite odmah uz rižu i mediteransku salatu od slanutka ili tradicionalnu grčku salatu.

Skladištenje ostataka: Ako vam je ostalo, ostavite ribu da se malo ohladi, a zatim rasporedite u plitku staklenu posudu sa čvrstim poklopcem. Možete hladiti 2 do 3 dana ili zamrznuti do mjesec dana. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ocjenite recept




Ne propustite! random postovi ..