Prokulice
Vrijeme pripreme
10 mins
Vrijeme kuhanja
30 mins
Ukupno vrijeme
40 mins
Super ukusne pečene prokulice s balzamičnom glazurom i slatkim sjemenkama nara. Ovo je tako jednostavan i elegantan prilog za svaki porodični obrok!
Kategorije jela:
Povrće, Prilog, Ručak, Večera, Voće
Tip kuhinje:
Internacionalna
Tagovi:
kupuscici recepti, nar recepti, povrce recepti, prilog recepti, prokule recepti, prokulice recepti, rucak recepti, sipak recepti, vecera recepti, zdravi recepti
Porcije: 6
Kalorije: 83 kcal
Sastojci
- 680 gr prokulica
- 1/3 šolje iskomanog nara
- 2 kašike ulja
- 1-2 kašike balsamika
- 2 čehne bijelog luka ili 1 kašičica bijelog luka u prahu
- so
- biber
Instrukcije
-
Zagrijte pećnicu na 190 stepeni. Skinite peteljke prokulice i narežite na polovice. Ako koristite svježi bijeli luk, uklonite koru i luk nasjeckajte na male komadiće.
-
Obložite pleh/tepsiju papirom za pečenje. Zatim rasporedite narezane prokulice i bijeli luk u posudu. Prelijte uljem, prstohvatom soli i biberom. Rukama pomiješajte sve kako bi se jednako prekrili uljem i začinima.
-
Zatim pecite 30 minuta, a na pola vremena preokrenite prokulice kako bi se ravnomjerno ispekli.
-
Poslužite prokulice s 1-2 kašike balsamika – zatim pospite sjemenkama nara. Poslužite i uživajte!