Pileća krilca u slatko-ljutom umaku. Izvrsni su kao predjelo ili u kombinaciji s prilogom i salatom.
- 1 kg pilećih krila (odrezati ih i sačuvati one dijelove koji izgledaju kao mali bataci)
- 4 čehna bijelog luka sitno isjeckanog
- 2 kašike prženog/tamnog susamovog ulja
- 1/4 šolje soja sosa
- 1 kašičica svježe naerendanog đumbira
- 1-2 kašičice čili sosa
- pola kašičice bibera
- 1 šolja Koka Kole
- biljno ulje za prženje
- 1 šolja rižinog brašna
- 2 kašike kukuruznog škroba
- BBQ sos
- 1 kašika isjeckanoh zelenog/mladog luka
- 1-2 kašičice susamovih sjemenki
-
Stavite piletinu u veliku zdjelu i dodajte bijeli luk i ostale sastojke, uključujući i Koka Kolu. Zatim rukama umiješajte marinadu u krilca i ostavite ih da se mariniraju bilo gdje. (12-24 sata je idealno, ili najmanje 4 sata).
-
Izvadite piletinu iz marinade i osušite je papirnatim ručnicima, zatim ostavite as strane.
-
Dodajte dovoljno ulja u duboku tavu i zagrijte ulje.
-
Dok se ulje zagrijava, dodajte rižino brašno, kukuruzni škrob, par prstohvata soli i crnog bibera u veliku vrećicu s patentnim zatvaračem i dodajte sva krila, zatim zatvorite vrećicu i jako dobro protresite krilca u brašno/škrob, zatim ih izvadite i uklonite višak brašna i ostavite sa strane dok vam se ulje ne zagrije.
-
Pecite krilca u serijama, oko 5-7 minuta ili dok ne dobiju zlatno-smeđu boju. Pustite da se ocijede na rešetki, zatim ponavljajte dok se sva krilca ne isprže.
-
Dodajte pržena krilca u veliku zdjelu i pokapajte bbq sosa koliko želite (počnite s nekoliko kašika), zatim prelijte da se premažu, a krilca poslužite vruća, ukrašena zelenim lukom i sjemenkama susama. Uživajte!