Svaki zalogaj ove salate ima slatke sjemenke nara, hrskave orahe i nježno pečenu tikvu. Lako se pravi i apsolutno je ukusno!
- 3 šolje kelja isjeckanog, bez stabiljki
- 1 i po šolja Butternut tikve oguljene i narezane
- 2/3 šolje iskomanog nara oko 93 gr
- 1/4 šolje oraha isjeckanih – oko 28 gr
- prstohvat cimeta
- 1 kašika avokado ulja
- prstohvat soli
- 1/4 šolje maslinovog ulja 60 ml
- 3 kašike balzamika
- 1 i po kašičica javorovog sirupa
- prstohvat bijelog luka u prahu
- malo bibera
-
Zagrijte pećnicu na 180 stepeni.
-
Očišćenoj tikvi odrežite petiljke, zatim narežite na kockice ili krugove pa ih prepolovite. Uklonite sjemenke ako koristite jezgru.
-
Narezanu tikvu rasporedite u tepsiju, pospite uljem avokada i rukama ravnomjerno premažite s obje strane. Zatim pospite prstohvatom soli i prstohvatom cimeta. Pecite 20-25 minuta, ili dok ne omekša – zabodite viljušku u tikvu tako ćete znati. Okrenite tikvu na pola vremena kako bi se ravnomjerna ispekla.
-
U manjoj posudi umutiti sve sastojke za preliv. Probajte i prilagodite okus prema potrebi.
-
Kad je tikva pečena, u posudu stavite nasjeckani kelj, nar, isjeckane orahe i pečenu tikvu. Prelijte dresing preko vrha i poslužite! Poslužite sa svježim bosiljkom i parmezanom po želji. Uživajte!
Za promjenu okusa možete dodati i narezanu jabuku ili krušku, sušene brusnice ili umjesto oraha koristiti orahe pekane ili lješnjake. Kelj takođe možete promijeniti u zelenu salatu ili špinat!
Možete dodati i više okusa tako da svoju salatu prelijete parmezanom i svježim bosiljkom.
Ova salata bi trebala ostati svježa oko 2-3 dana u frižideru.