Zdrava salata od tikve, kelja i nara

  • on March 4, 2022
  • Likes!
Zdrava salata od tikve, kelja i nara
Vrijeme pripreme
10 mins
Vrijeme kuhanja
25 mins
Ukupno vrijeme
35 mins
 

Svaki zalogaj ove salate ima slatke sjemenke nara, hrskave orahe i nježno pečenu tikvu. Lako se pravi i apsolutno je ukusno!

Kategorije jela: Povrće, Prilog, Salata, Večera
Tip kuhinje: Internacionalna
Tagovi: kelj recepti, povrce recepti, prilog recepti, salata recepti, vecera recepti, zdravi recepti
Porcije: 6
Kalorije: 180 kcal
Autor: admin
Sastojci
  • 3 šolje kelja isjeckanog, bez stabiljki
  • 1 i po šolja Butternut tikve oguljene i narezane
  • 2/3 šolje iskomanog nara oko 93 gr
  • 1/4 šolje oraha isjeckanih – oko 28 gr
  • prstohvat cimeta
  • 1 kašika avokado ulja
  • prstohvat soli
Preliv
  • 1/4 šolje maslinovog ulja 60 ml
  • 3 kašike balzamika
  • 1 i po kašičica javorovog sirupa
  • prstohvat bijelog luka u prahu
  • malo bibera
Instrukcije
  1. Zagrijte pećnicu na 180 stepeni.

  2. Očišćenoj tikvi odrežite petiljke, zatim narežite na kockice ili krugove pa ih prepolovite. Uklonite sjemenke ako koristite jezgru.

  3. Narezanu tikvu rasporedite u tepsiju, pospite uljem avokada i rukama ravnomjerno premažite s obje strane. Zatim pospite prstohvatom soli i prstohvatom cimeta. Pecite 20-25 minuta, ili dok ne omekša – zabodite viljušku u tikvu tako ćete znati. Okrenite tikvu na pola vremena kako bi se ravnomjerna ispekla.

  4. U manjoj posudi umutiti sve sastojke za preliv. Probajte i prilagodite okus prema potrebi.

  5. Kad je tikva pečena, u posudu stavite nasjeckani kelj, nar, isjeckane orahe i pečenu tikvu. Prelijte dresing preko vrha i poslužite! Poslužite sa svježim bosiljkom i parmezanom po želji. Uživajte!

Bilješke o receptu

Za promjenu okusa možete dodati i narezanu jabuku ili krušku, sušene brusnice ili umjesto oraha koristiti orahe pekane ili lješnjake. Kelj takođe možete promijeniti u zelenu salatu ili špinat!

Možete dodati i više okusa tako da svoju salatu prelijete parmezanom i svježim bosiljkom.

Ova salata bi trebala ostati svježa oko 2-3 dana u frižideru.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ocjenite recept




Ne propustite! random postovi ..