Mekane italijanske Bomboloni krofne uvaljane u šećer i punjene italijanskom slastičarskom kremom. Ove krofne su ludo ukusne i čine tako posebnu poslasticu!
- 2 šolje oštrog brašna 280 gr
- 2 šolje višenamjenskog brašna ili brašno tip 00 280 gr
- 3 veća jaja sobna temperatura
- 6 i po kašika maslaca omekšanog – 90 gr
- pola šolje šećera 100 gr
- pola šolje mlakog mlijeka 120 ml
- pola kašičice paste od vanilije ili vanilinog ekstrakta
- 1 kesica kvasca 7 gr
- prstohvat soli
- 2-3 kašike šećera u prahu
- ulje za prženje
- 5 žumanjaka
- 2 i po šolje mlijeka
- 30 gr kukuruznog škroba 1/4 šolje
- 70 gr šećera 1/3 šolje
- pola kašičice paste od vanilije ili 1 drška vanilije
- naerendana korica od 1 limuna
-
Stavite brašno, šećer i kvasac u posudu i promiješajte da se sjedine.
-
Po brašnu pospite kockice maslaca da se ravnomjerno rasporedi pa ulijte jaja i mlako mlijeko, vaniliju i so.
-
Pričvrstite nastavak s kukom za tijesto na mikser pa mijesite na maloj brzini 10 minuta ili rukama umijesite.
-
Nakon 10 minuta tijesto bi trebalo biti glatko, elastično i malo ljepljivo.
-
Zatim stavite tijesto na čistu radnu površinu (brašno vam nije potrebno, a dodatno brašno treba izbjegavati ako je moguće). Tijesto premijesite 2-3 puta u glatku kuglu.
-
Tijesto stavite u čistu posudu malo namazanu uljem i prekrijte plastičnom folijom. Ostavite 2-3 sata dok se ne utrostruči.
-
Nakon što je tijesto naraslo, istresite ga na čistu radnu površinu, izbacite zrak "udarajući" rukama tijesto pa ga nekoliko puta premijesite u glatku kuglu.
-
Zatim poravnajte tijesto rukama pa ga razvaljajte u pravougaonik debljine otprilike 1,5 cm.
-
Rezačem za kolačiće ili čašom izrežite okrugle krofne. Ostatke možete izrezati u nasumične oblike za prženje ili ih ponovno umijesiti i ponovno razvaljati kako biste izrezali još krofni.
-
Izrezane krofne stavite na površinu obloženu pergamentom za pečenje i lagano prekrijte plastičnom folijom. Ostavite 1-1,5 sati ili dok se ne utrostruči.
-
Dok se krofne nadolaze, napravite kremu za tijesto i ostavite da se ohladi (upute u nastavku).
-
Kada su krofne spremne za prženje, zagrijte u veliku duboku tavu ili šerpu ulje.
-
Pažljivo ubacite krofne u ulje. Krofne je najbolje pržiti u serijama i ne pretrpavati tavu.
-
Pržite krofne 2 minute pa okrenite i pržite još 2 minute s druge strane.
-
Zatim izvadite i ocijedite na kuhinjskom papiru ili krpi oko 2 minute pa uvaljajte krofne u šećer. Ostavite da se ohlade prije punjenja.
-
Žumanjke, šećer, vaniliju i limunovu koricu stavite u veću zdjelu i miješajte dok se dobro ne sjedine.
-
Dodajte kukuruzni škrob i ponovno miješajte dok se dobro ne sjedini.
-
Zagrijte mlijeko u šerpici dok se ne zagrije, a zatim isključite vatru i ostavite da odstoji 1 minutu.
-
Polako ulijte mlijeko u smjesu od jaja uz stalno mućenje kako se jaja ne bi razmutila i ne bi bilo grudica.
-
Smjesu ulijte natrag u šerpicu i zagrijte na laganoj vatri uz stalno miješanje dok ne postane gusta i kremasta (oko 10-15 minuta) smjesa mora biti jako gusta. Nemojte biti u iskušenju da pojačate vatru ili će se jaja razmutiti.
-
Kada se zgusne, ugasite vatru i ulijte u čistu zdjelu. Stavite plastičnu foliju direktno preko slastičarske kreme da se ne stvori kora i ostavite da se ohladi. Uživajte!
-
Za punjenje krofni umetnite mali nož u stranu krafne i pomičite ga kako biste napravili mali rez.
-
Napunite vrećicu slastičarskom kremom ili željenim nadjevom i ubacite u krofne.
-
Poslužite odmah za najbolje rezultate ili čuvajte u plastičnim posudama 1-2 dana.
Ako koristite šolje za mjerenje brašna, brašno morate staviti kašikom u šolju, a zatim lagano tapkati dok se brašno ne slegne i izravna. To je važno za postizanje što tačnije težine. Za tačnost se preporučuje kuhinjska vaga.
Tekstura tijesta ako koristite šolje: može biti oko 20-30g razlike pri mjerenju brašna čašama. Tijesto ne smije biti mokro niti se lijepiti za ruke. Ako smatrate da je tijesto mokro i ljepljivo dodajte 1 kašiku brašna odjednom kako bi se upijalo u tijesto dok tijesto ne dobije odgovarajuću konzistenciju.
Ako koristite samostojeći mikser, držite ga na niskoj brzini kako biste izbjegli pretjerano miješenje tijesta
Nemojte prenatrpati tavu prilikom prženja jer će se ulje ohladiti kada dodate još tijesta. Pržite krofne u serijama kako biste ih lakše i sigurnije izvadili.
Pržene krofne ocijedite na kuhinjskom papiru oko 2 minute da se dobro ocijede pa uvaljajte u šećer dok su još tople. Ako to ne učinite dok su krafne tople šećer se neće lijepiti.
Pričekajte da se bomboloni ohlade prije nego ih punite.