Ovaj pečeni losos u foliji i njegov sos od bijelog luka savršen su izbor za vaš ručak ili večeru. Recept za losos iz vaših snova!
- 2 fileta lososa
- 2 kašike povrtnog ili pilećeg temeljca
- 1 i po kašika svježeg soka od limuna
- 1 kašika ljutog sosa (Sriracha ili nekog drugog po izboru)
- 4 čehna bijelog luka sitno isjeckanog
- biber
- so
- 3 – 4 kašike putera izrezanog na male kockice
- 2 kašike svježe izrezanog peršuna ili korijandera
- 450 gr šparoga srednje debljine podrezanih krajeva
-
Zagrijte pećnicu na 220 stepeni. Izrežite 2 lista aluminijske folije, a zatim položite svaki komad zasebno na radnu ploču. U maloj posudi pomiješajte sastojke za sos: temeljac, limunov sok i ljuti sos.
-
Obje strane fileta lososa posolite i pobiberite i podijelite losos na aluminijsku foliju blizu sredine, a zatim stavite šparoge na jednu stranu lososa, slijedeći duži smjer folije.
-
Možete začiniti filete lososa s još soli i bibera, a zatim posipati bijelim lukom. Sosom od bijelog luka i putera obilno prelijte filete lososa i šparoge.
-
Podijelite komadiće putera ravnomjerno preko fileta lososa i šparoga.
-
Zamotajte foliju i savijte rubove, a zatim zamotajte krajeve. Nemojte omotati previše čvrsto – ostavite malo dodatnog prostora unutra kako bi toplina cirkulirala.
-
Prebacite tako dobijene paketiće folija u posudu za pečenje i pecite losos u pećnici, zatvorenom stranom prema gore dok se losos ne ispeče, oko 9 – 12 minuta.
-
Pažljivo odmotajte foliju pa pokapajte s još limunovog soka i ukrasite svježim peršunom ili korijanderom i kriškom limuna. Uživajte!