Mini čizkejk od jabuka jednostavan je i veoma ukusan desert, savršen za zabave i praznike.
- 3/4 šolje mljevenog keksa (oko 90 gr)
- 1 i po kašika šećera
- pola kašičice cimeta
- 3 kašike neslanog maslaca otopljenog
- 1/3 šolje višenamjenskog brašna (43 gr)
- 1/3 šolje svijetlog smeđeg šećera
- 1/3 šolje žitarica
- prstohvat cimeta
- prstohvat muškatnog oraščića
- 2 i po kašike neslanog maslaca otopljenog
- 2 jabuke oguljene i fino izrezane
- 2 kašičice svježe isciježenog soka od limuna
- 1 i po kašičica cimeta
- prstohvat muškatnog oraščića
- 2 kašike svijetlo smeđeg šećera
- 1 i po kašičica kukuruznog škroba
- 280 gr krem sira omekšanog
- 6 kašika šećera
- 1 i po kašičica vanilije
- 2 kašičice višenamjenskog brašna
- 1 jaje
- umak od karamele
-
Standarnu posudu za mafine obložite papirnatim "košuljicama".
-
Zagrijte pećnicu na 170 stepeni.
-
Viljuškom promiješajte mljeveni keks s cimetom i šećerom. Dodajte otopljeni maslac i dobro promiješajte. Utisnite gotovo 2 kašike smjese na dno papirnate košuljice i stavite u frižider.
-
Za izradu preljeva pomiješajte višenamjensko brašno, svijetlosmeđi šećer, žitarice, cimet i muškatni oraščić. Dodajte otopljeni maslac i miješajte dok se ne stvore krupne mrvice. Stavite u frižider do upotrebe.
-
Za čikejk fil umutite omekšali krem sir sa šećerom, vanilijom i brašnom. Dodajte jaje i miksajte dok se ne sjedini. Na dno kore koju ste prethodno stavili u kalupe, stavite fil (napunite oko 2/3 košuljica).
-
Nasjeckane jabuke prelijte limunovim sokom. Dodajte svijetlosmeđi šećer, kukuruzni škrob, cimet i muškatni oraščić i dobro promiješajte. Kašikom prelijte jabuke preko čizkejk fila da napune kalupe gotovo do vrha. Nježno pritisnite jabuke dlanom.
-
Na kraju obilno pospite preljevom koji ste prethodno napravili od žitarica.
-
Pecite oko 28-30 minuta.
-
Ohladite 30 minuta u posudi, a zatim izvadite iz kalupa i čuvajte u frižideru.
-
Za posluživanje prelijte karamel umakom. Uživajte!