Jednostavna i ukusna pita! Ovo je pečeno jelo, zajedno sa slojevima ukusne mljevene govedine, povrća i domaćeg pire krompira.
- 900 gr krompira oguljenog i izrezanog na veće komade
- 4 kašike maslaca
- 4 kašike pavlake
- ½ šolje mlijeka
- so
- biber
- 450 gr mljevene govedine
- 1 mali luk izrezan
- 2 čehne bijelog luka sitno isjeckane
- 2 šolje mješavine zamrznutog graška, mrkve i kukuruza
- 2 kašike brašna
- ½ šolje goveđeg temeljca
- 1 kašika paradajz paste
- 1 kašika Vorčester umaka
- 1 kašičica ruzmarina
- ½ kašičice majčine dušice
- 1 lovorov list
-
Zagrijte pećnicu na 180 stepeni.
-
Krompir stavite u šerpu i naspite vode da ga prekrije. Pustite nek se kuha, povremeno zabodite viljušku u sredinu krompira da vidite da li je skuhan. Kad bude skuhan iscijedite vodu.
-
Dodajte maslac, pavlaku, mlijeko, so i biber po ukusu i gnječite krompir ručnom gnječilicom ili mikserom dok ne dobijete svoju omiljenu konzistenciju pirea. Zatim ostavite sa strane. (Nemojte mlijeko odjednom dodati, već pomalo u zavisnosti kakvu smjesu želite.)
-
U velikoj tavi propržite mljevenu govedinu zajedno s lukom i bijelim lukom. Iscijedite višak masnoće.
-
U istu tavu dodajte 2 šolje smrznutog povrća. Pržite oko 5 do 7 minuta, povremeno miješajući.
-
Meso i povrće pospite brašnom i promiješajte.
-
Dodajte paradajz pastu i promiješajte da se umiješa.
-
Zatim dodajte goveđi temeljac, Vorčester umak, ruzmarin, majčinu dušicu i lovorov list.
-
Pustite da smjesa prokuha, a zatim smanjite vatru na lagano. Kuhajte bez poklopca 10 minuta, po potrebi dolijte još temeljca da se meso ne osuši.
-
Zatim sklonite sa vatre. Rasporedite dobijenu smjesu u ravnomjernom sloju u posudu/tepsiju u obliku pravougaonika prethodno podmazanu. Prije dodavanja smjese u posudu obavezno uklonite lovorov list.
-
Pire krompir prelijte preko mesa tako da bude ravnomjeran sloj krompira.
-
Stavite posudu u pećnicu i pecite 30 minuta dok ne porumeni. Uživajte!