Čobanova pita

  • on December 6, 2021
  • Likes!
Čobanova pita
Vrijeme pripreme
30 mins
Vrijeme kuhanja
1 hr
Ukupno vrijeme
1 hr 30 mins
 

Jednostavna i ukusna pita! Ovo je pečeno jelo, zajedno sa slojevima ukusne mljevene govedine, povrća i domaćeg pire krompira.

Kategorije jela: Ručak
Tip kuhinje: Američka
Tagovi: americki recepti, cobanova pita recepti, kuhinjica recepti, pita recepti, rucak recepti, shepherds pie recepti
Porcije: 10
Kalorije: 261 kcal
Autor: admin
Sastojci
  • 900 gr krompira oguljenog i izrezanog na veće komade
  • 4 kašike maslaca
  • 4 kašike pavlake
  • ½ šolje mlijeka
  • so
  • biber
Fil
  • 450 gr mljevene govedine
  • 1 mali luk izrezan
  • 2 čehne bijelog luka sitno isjeckane
  • 2 šolje mješavine zamrznutog graška, mrkve i kukuruza
  • 2 kašike brašna
  • ½ šolje goveđeg temeljca
  • 1 kašika paradajz paste
  • 1 kašika Vorčester umaka
  • 1 kašičica ruzmarina
  • ½ kašičice majčine dušice
  • 1 lovorov list
Instrukcije
  1. Zagrijte pećnicu na 180 stepeni.

  2. Krompir stavite u šerpu i naspite vode da ga prekrije. Pustite nek se kuha, povremeno zabodite viljušku u sredinu krompira da vidite da li je skuhan. Kad bude skuhan iscijedite vodu.

  3. Dodajte maslac, pavlaku, mlijeko, so i biber po ukusu i gnječite krompir ručnom gnječilicom ili mikserom dok ne dobijete svoju omiljenu konzistenciju pirea. Zatim ostavite sa strane. (Nemojte mlijeko odjednom dodati, već pomalo u zavisnosti kakvu smjesu želite.)

  4. U velikoj tavi propržite mljevenu govedinu zajedno s lukom i bijelim lukom. Iscijedite višak masnoće.

  5. U istu tavu dodajte 2 šolje smrznutog povrća. Pržite oko 5 do 7 minuta, povremeno miješajući.

  6. Meso i povrće pospite brašnom i promiješajte.

  7. Dodajte paradajz pastu i promiješajte da se umiješa.

  8. Zatim dodajte goveđi temeljac, Vorčester umak, ruzmarin, majčinu dušicu i lovorov list.

  9. Pustite da smjesa prokuha, a zatim smanjite vatru na lagano. Kuhajte bez poklopca 10 minuta, po potrebi dolijte još temeljca da se meso ne osuši.

  10. Zatim sklonite sa vatre. Rasporedite dobijenu smjesu u ravnomjernom sloju u posudu/tepsiju u obliku pravougaonika prethodno podmazanu. Prije dodavanja smjese u posudu obavezno uklonite lovorov list.

  11. Pire krompir prelijte preko mesa tako da bude ravnomjeran sloj krompira.

  12. Stavite posudu u pećnicu i pecite 30 minuta dok ne porumeni. Uživajte!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ocjenite recept




Ne propustite! random postovi ..