Najlakša i najkremastija pasta napravljena za manje od 30 minuta!
- 226 gr tjestenine – školjke ili neke druge
- 3 šolje izrezanih cvjetova brokule
- 2 kašike neslanog putera
- 2 čehne bijelog luka sitno isjeckane
- 1 luk – ljutika sitno isjeckan
- 2 kašike višenamjenskog brašna
- 1 1/3 šolje mlijeka (oko 315 ml)
- 1 šolja vrhnja za kuhanje
- 1 kašičica senfa Dijon
- košer so
- biber
- 170 gr extra oštrog čedar sira naribanog
-
U veliku šerpu naspite vode, posolite i pustite da proključa. Zatim ubacite tjesteninu prema uputama na pakovanju. Najbolje bi bilo par minuta prije nego što se tjestenina ne skuha u potpunosti da dodate i brokule, a kad se skuhaju dobro ocijedite.
-
Otopite puter u velikoj tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte bijeli luk i ljutiku, propržite, često miješajući, dok ne zamiriše, oko 2 minute.
-
Umiješajte brašno dok lagano ne porumeni, oko 1 minutu. Postepeno dodavajte mlijeko, vrhnje i senf dok se malo ne zgusne, oko 3-4 minute. Ako je smjesa pregusta, po potrebi dodajte još mlijeka, začiniti biberom i soli, po ukusu.
-
Umiješajte tjesteninu, brokulu i sir dok se dobro ne sjedine, oko 3-4 minute.
-
Servirajte odmah. Uživajte!