Šopska salata

  • on November 24, 2021
  • Likes!
  • November 24, 2021
Šopska salata
Vrijeme pripreme
20 mins
Ukupno vrijeme
20 mins
 

Šopska salata napravljena od paradajza, krastavica, paprika i fete, svježa je i veoma ukusna salata, porijeklom je iz Bugarske.

Kategorije jela: Salata
Tip kuhinje: Bugarska kuhinja
Tagovi: balkanski recepti, bugarski recepti, kuhinjica recepti, salata recepti, sopska salata recepti
Porcije: 6
Kalorije: 108 kcal
Autor: admin
Sastojci
  • 1 veliki paradajz (volovsko srce)
  • 3 manje krastavice
  • 3 paprike – žuta, crvena i zelena
  • 1 srednji luk
  • 1 šaka svježeg peršuna
  • 3 kašike suncokretovog ulja
  • 2 kašike crvenog vinskog sirćeta
  • 1 šolja fete
  • morska so
  • biber
Instrukcije
  1. Paradajz nasjeckajte na kockice. Prepolovite i nasjeckajte krastavice. Nasjeckajte paprike. Luk i peršun sitno nasjeckajte.

  2. Pomiješajte sve povrće u velikoj posudi.

  3. U odvojenu manju posudu pomiješajte ulje, sirće, morsku so i biber. Zatim dodajte u salatu i promiješajte.

  4. Fetu izmrvite po salati. Pomiješajte sve zajedno.

  5. Dodajte još bibera, soli i sirćeta, po ukusu. Uživajte!

Bilješke o receptu

Provjerite je li paradajz zreo jer ako je nezreo pokvariti će salatu.
Možete koristiti običan dugi krastavac, samo onda uklonite sjemenke osim ako odmah ne poslužite salatu. 

 

1 gr – 108 kcl

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ocjenite recept




Ne propustite! random postovi ..