Šopska salata
Vrijeme pripreme
20 mins
Ukupno vrijeme
20 mins
Šopska salata napravljena od paradajza, krastavica, paprika i fete, svježa je i veoma ukusna salata, porijeklom je iz Bugarske.
Kategorije jela:
Salata
Tip kuhinje:
Bugarska kuhinja
Tagovi:
balkanski recepti, bugarski recepti, kuhinjica recepti, salata recepti, sopska salata recepti
Porcije: 6
Kalorije: 108 kcal
Sastojci
- 1 veliki paradajz (volovsko srce)
- 3 manje krastavice
- 3 paprike – žuta, crvena i zelena
- 1 srednji luk
- 1 šaka svježeg peršuna
- 3 kašike suncokretovog ulja
- 2 kašike crvenog vinskog sirćeta
- 1 šolja fete
- morska so
- biber
Instrukcije
-
Paradajz nasjeckajte na kockice. Prepolovite i nasjeckajte krastavice. Nasjeckajte paprike. Luk i peršun sitno nasjeckajte.
-
Pomiješajte sve povrće u velikoj posudi.
-
U odvojenu manju posudu pomiješajte ulje, sirće, morsku so i biber. Zatim dodajte u salatu i promiješajte.
-
Fetu izmrvite po salati. Pomiješajte sve zajedno.
-
Dodajte još bibera, soli i sirćeta, po ukusu. Uživajte!
Bilješke o receptu
Provjerite je li paradajz zreo jer ako je nezreo pokvariti će salatu.
Možete koristiti običan dugi krastavac, samo onda uklonite sjemenke osim ako odmah ne poslužite salatu.
1 gr – 108 kcl