Ovaj kolač je napravljen od jogurta, svježih malina i puno limunovog soka. Savršeno osvježenje!
- 9 kašika neslanog maslaca – na sobnoj temperaturi
- 1 šolja šećera
- 3 veća jaja – odvojena (posebno žumanci, posebno bjelanci)
- 1 kašičica ekstrakta od vanilije
- 2 šolje višenamjenskog brašna
- 2 kašičice praška za pecivo
- 1 kašičica soli
- ½ kašičice sode
- 1 šolja čistog grčkog jogurta
- 1 i ½ šolja malina – može i zamrznutih
- malo naerendane korice od limuna
- 1 šolja neslanog maslaca – na sobnoj temperaturi
- 5 šolja šećera u prahu – prosijanog
- 4 kašike svježeg soka o limuna
- 1 mala kap žute gel boje za hranu – opcionalno
-
Zagrijte pećnicu na 180 stepeni. Podmažite maslacom i pobrašnite 2 neljepljiva kalupa za tortu (ili u jedan kalup, pa prepolovite). Možete staviti krug pek papira na dno kalupa.
-
Maslac, šećer i naerendanu limunovu koricu umutite u kremu dok ne postanu svijetli i pahuljasti, po potrebi stružući stranice posude.
-
Umutite žumance, jedan po jedan, zajedno s vanilijom.
-
U posebnoj posudi umutite bjelanjke dok ne dobijete mekanu smjesu kao snijeg.
-
Pomiješajte u jednu posudu brašno, prašak za pecivo, so i sodu bikarbonu.
-
Suhe sastojke dodajte smjesi s maslacem naizmjence s jogurtom i miješajte dok se dobro ne sjedine. Ostružite posudu.
-
Umiješajte dobro već umućene bjelanjke u tu smjesu, tako da nestane bijelo.
-
Dodajte tome maline.
-
Ravnomjerno rasporedite dobijenu smjesu između dva kalupa za torte i poravnajte vrhove s lopaticom.
-
Pecite kolače na istoj polici pećnice oko 30 minuta, ili dok se sredina ne vrati nazad kada se dodirne, a rubovi tek počnu dobivati zlatnu boju. Nemojte prepeći.
-
Pustite da se kolači ohlade 10 minuta prije nego što ih okrenete i potpuno ohladite.
-
Za izradu kreme za glazuru, umutite maslac, šećer (i kapljicu boje, ako koristite), dodajte dovoljno limunovog soka da napravite kremastu glazuru za mazanje. Miksajte dok ne postane glatka i kremasta. Dodajte još šećera za čvršću glazuru i još limunovog soka ako je previše kruto.
-
Zamrznite kolač kada se potpuno ohladi. Dodajte velikodušnu količinu glazure u prvi sloj (prvi krug kolača), zatim nanesite drugi dio kolača i dovršite glazuru po vrhu i sa strane.
-
Uživajte!