Kolač od malina i limuna

  • on November 16, 2021
  • Likes!
  • November 16, 2021
Kolač od malina i limuna
Vrijeme pripreme
25 mins
Vrijeme kuhanja
25 mins
Ukupno vrijeme
50 mins
 

Ovaj kolač je napravljen od jogurta, svježih malina i puno limunovog soka. Savršeno osvježenje!

Kategorije jela: Desert
Tip kuhinje: Američka
Tagovi: desert recepti, dezert recepti, kolac od limuna recepti, kolac od malina recepti, kolac recepti, kuhinjica recepti
Porcije: 12
Kalorije: 585 kcal
Autor: admin
Sastojci
Kolač
  • 9 kašika neslanog maslaca – na sobnoj temperaturi
  • 1 šolja šećera
  • 3 veća jaja – odvojena (posebno žumanci, posebno bjelanci)
  • 1 kašičica ekstrakta od vanilije
  • 2 šolje višenamjenskog brašna
  • 2 kašičice praška za pecivo
  • 1 kašičica soli
  • ½ kašičice sode
  • 1 šolja čistog grčkog jogurta
  • 1 i ½ šolja malina – može i zamrznutih
  • malo naerendane korice od limuna
Krema od limuna
  • 1 šolja neslanog maslaca – na sobnoj temperaturi
  • 5 šolja šećera u prahu – prosijanog
  • 4 kašike svježeg soka o limuna
  • 1 mala kap žute gel boje za hranu – opcionalno
Instrukcije
  1. Zagrijte pećnicu na 180 stepeni. Podmažite maslacom i pobrašnite 2 neljepljiva kalupa za tortu (ili u jedan kalup, pa prepolovite). Možete staviti krug pek papira na dno kalupa.

  2. Maslac, šećer i naerendanu limunovu koricu umutite u kremu dok ne postanu svijetli i pahuljasti, po potrebi stružući stranice posude.

  3. Umutite žumance, jedan po jedan, zajedno s vanilijom.

  4. U posebnoj posudi umutite bjelanjke dok ne dobijete mekanu smjesu kao snijeg.

  5. Pomiješajte u jednu posudu brašno, prašak za pecivo, so i sodu bikarbonu.

  6. Suhe sastojke dodajte smjesi s maslacem naizmjence s jogurtom i miješajte dok se dobro ne sjedine. Ostružite posudu.

  7. Umiješajte dobro već umućene bjelanjke u tu smjesu, tako da nestane bijelo.

  8. Dodajte tome maline.

  9. Ravnomjerno rasporedite dobijenu smjesu između dva kalupa za torte i poravnajte vrhove s lopaticom.

  10. Pecite kolače na istoj polici pećnice oko 30 minuta, ili dok se sredina ne vrati nazad kada se dodirne, a rubovi tek počnu dobivati ​​zlatnu boju. Nemojte prepeći.

  11. Pustite da se kolači ohlade 10 minuta prije nego što ih okrenete i potpuno ohladite.

  12. Za izradu kreme za glazuru, umutite maslac, šećer (i kapljicu boje, ako koristite), dodajte dovoljno limunovog soka da napravite kremastu glazuru za mazanje. Miksajte dok ne postane glatka i kremasta. Dodajte još šećera za čvršću glazuru i još limunovog soka ako je previše kruto.

  13. Zamrznite kolač kada se potpuno ohladi. Dodajte velikodušnu količinu glazure u prvi sloj (prvi krug kolača), zatim nanesite drugi dio kolača i dovršite glazuru po vrhu i sa strane.

  14. Uživajte!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ocjenite recept




Ne propustite! random postovi ..