Najsočnije pile
Vrijeme pripreme
30 mins
Vrijeme kuhanja
1 hr
Ukupno vrijeme
1 hr 30 mins
Savršen i jednostavan recept za pečenu piletinu sa najhrskavijom kožom!
Kategorije jela:
Ručak, Večera
Tip kuhinje:
Internacionalna
Tagovi:
kuhinjica recepti, pile recepti, piletina recepti, rucak recepti, socna piletina recepti, vecera recepti
Porcije: 6
Sastojci
- 1 čitavo veliko pile
- 2 kg i 200 gr putera
- bjeli luk isjeckan – količina po želji
- 2 limuna
- 1 boca bijelog vina
- 1 kg i 300 gr krompira
- 3 mrkve
- 1 šolja riže
- 4 breskve – oopcionalno
- ruzmarin
- peršun
- so
- biber
Instrukcije
-
Pomiješajte puter s bijelim lukom, ruzmarinom, peršunom, vinom i sokom od jednog limuna dok ne dobijete glatku pastu. Posolite i pobiberite po ukusu.
-
Napunite piletinu krompirom, mrkvom, ruzmarinom i 1 limunom narezanim na četvrtine. Pokrijte piletinu pastom od maslaca i ohladite 30 minuta do 24 sata.
-
U duboku posudu/tepsiju ulijte rižu i na vrh stavite narezanu mrkvu i krompir. Zatim stavite piletinu na povrće. Postavite breskve oko ruba piletine. Sve ukrasite biberom, soli i ruzmarinom. Stavite kriške limuna na piletinu i pecite 1 sat na 180 stepeni. Kad izvadite iz posude, pustite da se ohladi pa poslužite i uživajte!