Pissaladière – Tart od luka i inćuna

  • on November 11, 2021
  • Likes!
  • November 11, 2021
Pissaladière – Tart od luka i inćuna
Vrijeme pripreme
30 mins
Vrijeme kuhanja
2 hrs
Ukupno vrijeme
2 hrs 30 mins
 

Ukusni klasik iz Nice, Francuska – neka vrsta lokalne pizze. Inćuni, masline i karamelizirani luk stvaraju moćan okus i veoma ukusnu poslasticu. Napravite ovo sa inćunima ili bez, praveći vlastito pecivo ili koristeći gotovo. Predivno kao predjelo, ili uparite veći komad sa salatom za lagani obrok. Izvrsno uz vino, na vrućini ili uživajte u bilo koje doba godine.

Kategorije jela: Predjelo, Ručak, Užina, Večera
Tip kuhinje: Francuska
Tagovi: francuski recepti, francuski tart recepti, incuni recepti, kuhinjica recepti, pissaladiere recepti, predjelo recepti, tart recepti
Porcije: 6
Autor: admin
Sastojci
Pecivo
  • 1 paketić aktivnog suhog kvasca (7 gr)
  • 3 šolje višenamjenskog brašna (oko 425 gr)
  • ¾ šolje maslinovog ulja (177 ml)
  • ½ kašike mixa začina (morske solli, timijana, lavande, mažurana)
Fil
  • 12 srednjih glavica žutog luka tanko narezanih uzdužno
  • 3 grančice timijana
  • 24 fileta inćuna u ulju, visokog kvaliteta iscijeđenih
  • šolje crnih maslina bez košpica
  • biber
  • maslinovo ulje
  • malo nasjeckanog peršuna ravnog lista, za posluživanje
  • francuskog mixa začina (morske solli, timijana, lavande, mažurana)
Instrukcije
Pecivo – 220 stepeni
  1. Pomiješajte kvasac i 1 šolju mlake vode, u velikoj zdjeli, ostaviti sa strane dok se ne zapjeni, oko 10 minuta. Dodajte brašno, ¼ šolje ulja i mješavicu začina, miješajte dok se ne formira tijesto, zatim prebacite na lagano pobrašnjenu radnu površinu i mijesite dok ne postane glatko, oko 6 minuta otprilike. Prebacite u podmazanu zdjelu, pokrijte plastičnom folijom ili krpom i ostavite sa strane dok se ne udvostruči, oko 1 sat.

Fil
  1. Zagrijte ulje u šerpi na laganoj vatri. Dodajte luk, timijan i 1/2 kašičice mixa začina, zatim poklopite i kuhajte, povremeno miješajući, 1 sat ili dok luk ne omekša. Skinite poklopac i kuhajte luk još 5-6 minuta dok većina tekućine ne ispari. Začinite biberom.

  2. Otkrijte tijesto i prebaciti na lagano pobrašnjenu radnu površinu, pomoću oklagije razvaljajte tijesto u oblik pravougaonika. Prebacite u namašćeni lim za pečenje. Po tijestu ravnomjerno rasporedite luk, a po vrhu rasporedite inćune. Zatim stavite masline. Lagano pokrijte plastičnom folijom i ostavite sa strane dok se tijesto ne napuše, oko 1 sat. Zagrijte pećnicu na 220 stepeni i pecite dok tart ne dobije zlatno smeđu boju na rubovima, oko 20 minuta. Pustite da se ohladi 10 minuta prije nego što izrežete na kvadrate za posluživanje, ukrasite nasjeckanim peršunom. Uživajte!

Bilješke o receptu

Ako koristite gotovo pecivo, ravnomjerno rasporedite luk po tijestu, a zatim po vrhu rasporedite inćune. Pospite maslinama, a zatim pecite 30 minuta ili dok tijesto ne postane hrskavo i zlatno. Izrežite na kvadrate, ukrasite nasjeckanim peršunom, poslužite i uživajte! Pecite na 200 stepeni. Trebati će vam 2 komada smrznutog lisnatog tijesta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ocjenite recept




Ne propustite! random postovi ..