Pileći sendvič

  • on November 6, 2021
  • Likes!
Pileći sendvič
Vrijeme pripreme
15 mins
Vrijeme kuhanja
15 mins
Ukupno vrijeme
30 mins
 

Ovaj sendvič sa pilećim karabatacima je tako sočan i ukusan, oduševiti će vas!

Kategorije jela: Sendviči, Večera
Tip kuhinje: Internacionalna
Tagovi: karabataci recepti, kuhinjica recepti, pileci burger recepti, pileci hamburger recepti, pileci karabataci recepti, pileci sendvic recepti, piletina recepti, sendvici recepti
Porcije: 4 sendviča
Kalorije: 592 kcal
Autor: admin
Sastojci
Piletina
  • 4 komada pilećih karabataka 4x150gr
  • 1 i po kašika maslinovog ulja
  • 1 kašika soka od limete
  • 1 i po kašičica dimljene paprike
  • pola kašičice soli
  • pola kašičice luka u prahu
  • pola kašičice bijelog luka u prahu
  • prstohvat kajenske paprike
  • prstohvat bibera
Sendviči
  • 4 vekne za hamburgere
  • 8 listova suhog mesa/slanine
  • 4 kašike majoneze
  • 4 lista zelene salate
  • 3 paradajza izrezana
Instrukcije
Piletina
  1. Položite jedan karabatak na dasku za rezanje i prekrijte prozirnom folijom (pritisnite oko rubova kako ne bi izlazila vlažnost). Oklagijom ili čekićem udarajte do ujednačene debljine, ali ne previše tanko da se počne kidati. Ponovite s preostalim karabatacima

Marinada
  1. U plitkoj zdjeli ili na dnu vrećice s patent zatvaračem, viljuškom umutite dimljenu papriku, luk u prahu, bijeli luk u prahu, so, biber, kajensku papriku, sok limete i maslinovo ulje. Dodajte pileće karabatake i miješajte dok ne budu potpuno prekriveni marinadom. Marinirajte koliko god imate vremena (do preko noći). Ako ste u žurbi, samo pustite da odstoje na sobnoj temperaturi dok pripremate ostale sastojke.

Grilovanje
  1. Stavite piletinu na sobnu temperaturu ako je marinirana u frižideru, a zatim dodajte u tavu na srednje jakoj vatri. Pržite nekih 4-5 minuta, a zatim okrenite i nastavite pržiti dok se ne pougljeni s druge strane i dok ne bude vruće kroz sredinu. Zatim ostavite sa strane.

Sendviči
  1. Slažite sendviče sljedećim redoslijedom – donja vekna, majoneza, zelena salata, paradajz, suho meso, piletina, gornja lepinja s još majoneze. Uživajte!

Bilješke o receptu

Možete koristiti i pileća prsa. Samo provjerite je li bez kostiju/kože i otprilike iste težine (150 g po prsima).  Ispržiti će se nešto brže od karabataka. 

Mariniranje – Što duže to bolje, ali čak i samo 15 minuta učinit će čuda. U svakom slučaju, samo pazite da piletinu približite sobnoj temperaturi prije prženja.   

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ocjenite recept




Ne propustite! random postovi ..