Ovaj sendvič sa pilećim karabatacima je tako sočan i ukusan, oduševiti će vas!
- 4 komada pilećih karabataka 4x150gr
- 1 i po kašika maslinovog ulja
- 1 kašika soka od limete
- 1 i po kašičica dimljene paprike
- pola kašičice soli
- pola kašičice luka u prahu
- pola kašičice bijelog luka u prahu
- prstohvat kajenske paprike
- prstohvat bibera
- 4 vekne za hamburgere
- 8 listova suhog mesa/slanine
- 4 kašike majoneze
- 4 lista zelene salate
- 3 paradajza izrezana
-
Položite jedan karabatak na dasku za rezanje i prekrijte prozirnom folijom (pritisnite oko rubova kako ne bi izlazila vlažnost). Oklagijom ili čekićem udarajte do ujednačene debljine, ali ne previše tanko da se počne kidati. Ponovite s preostalim karabatacima
-
U plitkoj zdjeli ili na dnu vrećice s patent zatvaračem, viljuškom umutite dimljenu papriku, luk u prahu, bijeli luk u prahu, so, biber, kajensku papriku, sok limete i maslinovo ulje. Dodajte pileće karabatake i miješajte dok ne budu potpuno prekriveni marinadom. Marinirajte koliko god imate vremena (do preko noći). Ako ste u žurbi, samo pustite da odstoje na sobnoj temperaturi dok pripremate ostale sastojke.
-
Stavite piletinu na sobnu temperaturu ako je marinirana u frižideru, a zatim dodajte u tavu na srednje jakoj vatri. Pržite nekih 4-5 minuta, a zatim okrenite i nastavite pržiti dok se ne pougljeni s druge strane i dok ne bude vruće kroz sredinu. Zatim ostavite sa strane.
-
Slažite sendviče sljedećim redoslijedom – donja vekna, majoneza, zelena salata, paradajz, suho meso, piletina, gornja lepinja s još majoneze. Uživajte!
Možete koristiti i pileća prsa. Samo provjerite je li bez kostiju/kože i otprilike iste težine (150 g po prsima). Ispržiti će se nešto brže od karabataka.
Mariniranje – Što duže to bolje, ali čak i samo 15 minuta učinit će čuda. U svakom slučaju, samo pazite da piletinu približite sobnoj temperaturi prije prženja.