Sočna piletina

  • on November 1, 2021
  • Likes!
Sočna piletina
Vrijeme pripreme
15 mins
Vrijeme kuhanja
30 mins
Ukupno vrijeme
45 mins
 

Ova piletina će uskoro postati vaš novi omiljeni recept za piletinu! Sočna, nježna pileća prsa s nevjerojatnim umakom od parmezana, sušenim paradajzom i svježim bosiljkom za bogato, aromatično glavno jelo koje će svi voljeti!

Kategorije jela: Ručak, Večera
Tip kuhinje: Internacionalna
Tagovi: kuhinjica recepti, piletina recepti, rucak recepti, socna piletina recepti, vecera recepti
Porcije: 6
Kalorije: 290 kcal
Autor: admin
Sastojci
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 3 velika pileća fileta (oko 700 – 900 gr)
  • so
  • biber
  • 2 čena bijelog luka usitnjenog
  • 175 ml pilećeg temeljca
  • ½ šolje vrhnja za kuhanje
  • šolje svježe naribanog parmezana
  • ½ šolje sušenog paradajza
  • 1 kašičica origana
  • ½ kašičice pahuljica crvene paprike
  • malo bosiljka
Instrukcije
  1. Zagrijte pećnicu na 200 stepeni. Svaki pileći file obilno začinite biberom i soli s obje strane.

  2. Zagrijte maslinovo ulje u tavi od lijevanog željeza na srednje jakoj vatri. Kad se ulje zagrijalo, dodajte piletinu u tavu. Pržite 3 do 4 minute, a zatim okrenite i pecite s druge strane 3 do 4 minute.

  3. Pečenu piletinu izvadite iz tave i ostavite sa strane. Dodajte bijeli luk u tavu i pržite dok ne zamiriše, otprilike 1 do 2 minute.

  4. Dodajte temeljac i vrhnje, pa polako dodajte naribani parmezan, sušeni paradajz, origano i pahuljice crvene paprike.

  5. Pustite da se smjesa zakuha, a zatim vratite pileća prsa u tavu. Brzo okrenite piletinu nekoliko puta da se premaže umakom, a zatim cijelu tavu prebacite u pećnicu.

  6. Pecite 15 do 20 minuta.

  7. Izvadite piletinu iz tave i stavite na tanjir. Kašikom prelijte preko piletine dodatni umak iz tave, ukrasite bosiljkom i odmah poslužite.

  8. Uživajte!

Bilješke o receptu

Pileći temeljac: Ako pazite na svoj unos natrija ili ga jednostavno volite malo manje, koristite temeljac s niskim udjelom natrija. Ako ste glutenfree, uzmite temeljac koji je glutenfree!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ocjenite recept




Ne propustite! random postovi ..