Ova piletina će uskoro postati vaš novi omiljeni recept za piletinu! Sočna, nježna pileća prsa s nevjerojatnim umakom od parmezana, sušenim paradajzom i svježim bosiljkom za bogato, aromatično glavno jelo koje će svi voljeti!
- 2 kašike maslinovog ulja
- 3 velika pileća fileta (oko 700 – 900 gr)
- so
- biber
- 2 čena bijelog luka usitnjenog
- 175 ml pilećeg temeljca
- ½ šolje vrhnja za kuhanje
- ⅓ šolje svježe naribanog parmezana
- ½ šolje sušenog paradajza
- 1 kašičica origana
- ½ kašičice pahuljica crvene paprike
- malo bosiljka
-
Zagrijte pećnicu na 200 stepeni. Svaki pileći file obilno začinite biberom i soli s obje strane.
-
Zagrijte maslinovo ulje u tavi od lijevanog željeza na srednje jakoj vatri. Kad se ulje zagrijalo, dodajte piletinu u tavu. Pržite 3 do 4 minute, a zatim okrenite i pecite s druge strane 3 do 4 minute.
-
Pečenu piletinu izvadite iz tave i ostavite sa strane. Dodajte bijeli luk u tavu i pržite dok ne zamiriše, otprilike 1 do 2 minute.
-
Dodajte temeljac i vrhnje, pa polako dodajte naribani parmezan, sušeni paradajz, origano i pahuljice crvene paprike.
-
Pustite da se smjesa zakuha, a zatim vratite pileća prsa u tavu. Brzo okrenite piletinu nekoliko puta da se premaže umakom, a zatim cijelu tavu prebacite u pećnicu.
-
Pecite 15 do 20 minuta.
-
Izvadite piletinu iz tave i stavite na tanjir. Kašikom prelijte preko piletine dodatni umak iz tave, ukrasite bosiljkom i odmah poslužite.
-
Uživajte!
Pileći temeljac: Ako pazite na svoj unos natrija ili ga jednostavno volite malo manje, koristite temeljac s niskim udjelom natrija. Ako ste glutenfree, uzmite temeljac koji je glutenfree!