Slatka mliječna čokolada između začinjenih kolačića od smeđeg šećera i cimeta, jednostavno morate ih voljeti. Savršeno za noć vještica!
- 1 i po šolja slanog maslaca omekšanog
- 213 gr svijetlo smeđeg šećera
- 1 kašika čistog ekstrakta od vanilije
- 2 jaja
- 4 i po šolje višenamjenskog brašna
- 1 kašičica sode bikarbone
- 1 kašičica cimeta
- pola kašičica đumbira
- prstohvat muškatnog oraščića
- pola kašičice soli
- 340 gr mliječne čokolade otopljene
- 2 kašike slanog maslaca omekšanog
- 3 kašike cimet šećera
-
U velikoj posudi umutite mikserom maslac, šećer i vaniliju dok ne postane svijetlo i pahuljasto, oko 3-5 minuta. Dodajte jaja, jedno po jedno, i miksajte dok se ne sjedine. Zatim dodajte brašno, sodu bikarbonu, cimet, đumbir, muškatni oraščić i so, miješajte dok se ne sjedini i tijesto ne formira u kuglu.
-
Radnu površinu obilno pospite brašnom. Podijelite tijesto na pola i svaku polovicu poravnajte u disk (spljoštrite). Razvaljajte tijesto. Provjerite jeste li upotrijebili dovoljno brašna da vam se tijesto ne bi lijepilo. Izrežite kolačiće pomoću kalupa u obliku tikve. Pažljivo prebacite kolačiće u lim za pečenje/posudu obloženu papirom za pečenje. Izrežite oči i usta na pola kolačića pomoću noža ili kalupa za kekse. (Samo na polovinu kolačića izrežite usta i oci, druga polovina treba biti čitava zbog čokolade). Pokrijte posudu u kojoj ćete peći i stavite u zamrzivač, zamrznite dok se ne stegne, oko 15-20 minuta. Ostatke razvaljajte i ponovite s preostalim diskom tijesta.
-
Zagrijte pećnicu na 180 stepeni. Pecite kolačiće na srednjoj rešetki pećnice 8-12 minuta (za mekane kolačiće) ili dok ne porumene. Nemojte prepeći. Ohladite na plehu pet minuta, a zatim prebacite na rešetku za hlađenje da se potpuno ohladi. Uglavnom 10 tak minuta ukupno.
-
Dodajte maslac u šerpicu srednje veličine. Pustite da maslac malo porumeni dok ne zamiriše na prženo, oko 2-3 minute. Često miješajte. Zatim maknite s vatre i ostavite da se hladi 5 minuta. Gornju polovicu kolačića premažite maslacem, a zatim pospite kolačiće cimet šećerom.
-
Za sastavljanje rasporedite otopljenu mliječnu čokoladu preko polovice kolačića bez lica. Stavite gornje kolačiće koji imaju izgled tikve na čokoladu, lagano pritiskajući da prijanjaju. Kolačići se mogu poslužiti odmah ili ostaviti da se čokolada stegne i čuvati u hermetički zatvorenoj posudi do 3 dana. Uživajte!