Ova veganska tortilja jednostavan je i ukusan recept za ručak ili međuobrok, koji je super aromatičan, a zdrav.
- 1 velika tortilja
- pola avokada
- 113 gr gljiva ili jedna mala konzerva
- 1 šaka čeri paradajza
- 2 kašike humusa
- balzamiko
- maslinovo ulje
- 2 čehne bijelog luka
- so
- biber
- bijeli luk u prahu
-
Zgnječite 1/2 zrelog avokada i dodajte malo bijelog luka u prahu, soli i bibera.
-
Izvadite gljive iz konzerve i iscijedite. Zatim ih stavite u tavu i pržite oko 5-7 minuta na srednjoj vatri, uz malo maslinovog ulja, balzamika, bijelog luka, soli i bibera.
-
Operite i nasjeckate malo čeri paradajza. Stavite ih u zdjelu zajedno s balzamikom, maslinovim uljem, bijelim lukom, soli i biberom, promiješajte. Možete ih ispeći u rerni na 200 stepeni 20 tak minuta.
-
Nakon što ste sve pripremili, uzmite tortilju i napravite jedan rez od dna prema sredini tortilje.
-
U jednu četvrtinu stavite avokado, u drugu gljive, zatim u treću paradajz i u četvrtu stavite namažite humus.
-
Na kraju smotajte tortilju, stavite maslinovo ulje u tavu i pržite sa svake strane oko 2-3 minute, tako da omot od tortilje bude lijep i hrskav. Uživajte!