Ova kremasta pasta sa lukom vrhunska je hrana za hladno vrijeme. Pomislite na francusku supu od luka s dodatkom tjestenine, kremastim umakom i topljenim sirom Gruyere.
- 4 kašike putera
- 2-3 srednja žuta luka izrezana
- 2 kašičice meda
- 1 šolja suhog crvenog vina
- 2 čehne bijelog luka isjeckane ili naerendane
- 2 šolje gljiva izrezanih
- 2 kašike svježih listova timijana ili 2 kašičice sušenog
- košer so
- biber
- 3 šolje pilećeg temeljca s malo natrija (koristite povrtni ako ste vegetarijanac)
- 1 kašika Vorčester sosa ili soja sosa – vegeterijanci
- 2 lista lovora
- 450 gr željene tjestenine
- prstohvat kajenske paprike
- 295 ml vrhnja za kuhanje ili mlijeka ili kokosovog mlijeka u konzervi
- 1/3 šolje izmrvljenog gorgonzola sira (opcionalno)
- 2 šolje naerendanog gruyere sira
-
Zagrijte pećnicu na 200 stepeni.
-
Otopite puter, luk i med zajedno u velikoj šerpi na srednje jakoj vatri. Kuhajte povremeno miješajući dok ne omekša, oko 5 minuta. U ovom trenutku polako dodajte 1/2 šolje vina, 1/4 šolje odjednom, dok se vino ne skuha u luku. Nastavite kuhati još 8-10 minuta dok ne potrošite 1/2 šolje vina i dok se luk duboko ne karamelizira.
-
Dodajte bijeli luk, gljive, timijan i začinite biberom i soli, kuhajte još 3-4 minute. Dodajte preostalo vina (½ šolje), temeljac, Vorčester sos, lovor i tjesteninu. Smjesu ostavite da se kuha. Često miješajte dok tjestenina ne postane al dente i dok se temeljac ne upije, oko 8-10 minuta. Dodajte kajensku papriku, vrhnje, gorgonzolu, ako koristite, i 1/2 šolje gruyere sira. Maknite s peći.
-
Po potrebi premjestite tjesteninu u posudu za pečenje. Pospite preostalim gruyere sirom.
-
Posudu za pečenje prebacite u pećnicu i pecite 20 minuta ili dok se sir ne otopi i odozgo lagano zapeče. Ohladite 5 minuta prije posluživanja. Poslužite sa svježim timijanom. Uživajte!