Kremasta pasta sa lukom

  • on October 24, 2021
  • Likes!
Kremasta pasta sa lukom
Vrijeme pripreme
15 mins
Vrijeme kuhanja
30 mins
Ukupno vrijeme
45 mins
 

Ova kremasta pasta sa lukom vrhunska je hrana za hladno vrijeme. Pomislite na francusku supu od luka s dodatkom tjestenine, kremastim umakom i topljenim sirom Gruyere.

Kategorije jela: Pasta, Ručak, Večera
Tip kuhinje: Internacionalna
Tagovi: jesenski recepti, kuhinjica recepti, pasta recepti, rucak recepti, tjestenina recepti, vecera recepti, vegeterijanski recepti
Porcije: 8
Kalorije: 431 kcal
Autor: admin
Sastojci
  • 4 kašike putera
  • 2-3 srednja žuta luka izrezana
  • 2 kašičice meda
  • 1 šolja suhog crvenog vina
  • 2 čehne bijelog luka isjeckane ili naerendane
  • 2 šolje gljiva izrezanih
  • 2 kašike svježih listova timijana ili 2 kašičice sušenog
  • košer so
  • biber
  • 3 šolje pilećeg temeljca s malo natrija (koristite povrtni ako ste vegetarijanac)
  • 1 kašika Vorčester sosa ili soja sosa – vegeterijanci
  • 2 lista lovora
  • 450 gr željene tjestenine
  • prstohvat kajenske paprike
  • 295 ml vrhnja za kuhanje ili mlijeka ili kokosovog mlijeka u konzervi
  • 1/3 šolje izmrvljenog gorgonzola sira (opcionalno)
  • 2 šolje naerendanog gruyere sira
Instrukcije
  1. Zagrijte pećnicu na 200 stepeni.

  2. Otopite puter, luk i med zajedno u velikoj šerpi na srednje jakoj vatri. Kuhajte povremeno miješajući dok ne omekša, oko 5 minuta. U ovom trenutku polako dodajte 1/2 šolje vina, 1/4 šolje odjednom, dok se vino ne skuha u luku. Nastavite kuhati još 8-10 minuta dok ne potrošite 1/2 šolje vina i dok se luk duboko ne karamelizira.

  3. Dodajte bijeli luk, gljive, timijan i začinite biberom i soli, kuhajte još 3-4 minute. Dodajte preostalo vina (½ šolje), temeljac, Vorčester sos, lovor i tjesteninu. Smjesu ostavite da se kuha. Često miješajte dok tjestenina ne postane al dente i dok se temeljac ne upije, oko 8-10 minuta. Dodajte kajensku papriku, vrhnje, gorgonzolu, ako koristite, i 1/2 šolje gruyere sira. Maknite s peći.

  4. Po potrebi premjestite tjesteninu u posudu za pečenje. Pospite preostalim gruyere sirom.

  5. Posudu za pečenje prebacite u pećnicu i pecite 20 minuta ili dok se sir ne otopi i odozgo lagano zapeče. Ohladite 5 minuta prije posluživanja. Poslužite sa svježim timijanom. Uživajte!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ocjenite recept




Ne propustite! random postovi ..