Rolnice od tikve i cimeta

  • on October 22, 2021
  • Likes!
Rolnice od tikve i cimeta
Vrijeme pripreme
15 mins
Vrijeme kuhanja
20 mins
Vrijeme dizanja tijesta – ukupno
1 hr 30 mins
Ukupno vrijeme
2 hrs 5 mins
 

Ove rolnice od tikve i cimeta savršen su desert za ove hladne jesenske dane!

Kategorije jela: Desert
Tip kuhinje: Američka
Tagovi: bundeva recepti, cimet rolnice recepti, desert recepti, dezert recepti, jesenski recepti, kuhinjica recepti, pire od tikve recepti, rolnice od tikve i cimeta, tikva recepti
Porcije: 12
Autor: admin
Sastojci
Tijesto
  • 2 i po kašičice instant suhog kvasca
  • pola šolje toplog mlijeka
  • 1/4 šolje putera omekšanog (4 kašike – 56.7 gr)
  • 1 veće jaje
  • 2 kašike smeđeg šećera
  • prstohvat soli
  • 3 i po – 4 šolje višenamjenskog brašna
Fil
  • pola šolje putera omekšanog (113 gr)
  • 1/3 šolje pirea od tikve (75 gr)
  • 3/4 šolje smeđeg šećera (150 gr)
  • 1 i po kašičica cimeta
  • pola kašičice mljevenog đumbira
  • pola kašičice muškatnog oraščića
Glazura
  • 120 gr krem sira omekšanog
  • 1/4 šolje slanog putera omekšanog (4 kašike – 56.7 gr)
  • 1 – 1 i po šolja šećera u prahu
  • pola kašičice ekstrakta od vanilije
  • 1-2 kašike mlijeka
Instrukcije
  1. U velikom stajaćem mikseru ili u posudu pomiješajte kvasac, toplo mlijeko, pire, puter, jaje, smeđi šećer i so. Dodajte 2 1/2 šolje brašna.

  2. Počnite miksati, dodajući preostalo brašno, pola šolje odjednom dok se ne stvori lijepa, mekana, glatka i elastična kugla od tijesta.

  3. Prebacite u lagano podmazanu zdjelu, pokrijte i ostavite da naraste dok ne udvostruči veličinu, oko 1 sat.

  4. Malo šakom "izbušite" tijesto i razvaljajte ga u pravougaonik veličine tepsije.

  5. U posudi napravite fil tako što ćete puter umutiti s pireom od tikve. Pomiješajte smeđi šećer, cimet, đumbir i muškatni oraščić. Rasporedite po razvaljanom tijestu ostavljajući otprilike 1 i po cm oko gornjeg ruba. Čvrsto zarolajte uzdužno prema gornjem rubu tako da imate jednu dugu rolnicu. Oštrim nožem izrežite tijesto na 12 kriški veličine jednog centimetra.

  6. Rolnice stavite na lagano podmazanu tepsiju. Pokrijte i ostavite da se dignu 20 do 30 minuta.

  7. Zagrijte pećnicu na 180 stepeni. Pecite rolnice oko 18 do 20 minuta, dok malo ne porumene.

  8. Dok se rolnice peku, napravite glazuru od krem ​​sira ručnim mikserom tako što ćete izmiksati krem sir i puter u zdjeli dok smjesa ne postane svijetla i pahuljasta. Umutiti šećer u prahu i ekstrakt vanilije. Dodajte dovoljno mlijeka da postignete konzistenciju malo gušću, ali ne previše.

  9. Premažite rolnice glazurom dok su još tople. Poslužite odmah ili ohladite i spremite. Uživajte!

Bilješke o receptu

Pire od tikve možete napraviti tako što ćete polovicu tikve zapeći u rerni na 200 stepeni nekih 45 min – 60 min, a kad je izvadite onda ćete sastrugati unutrašnjost, staviti u blender i izblendati. Ili možete isijeći tikvicu na male komadiće i skuhati, zatim izblendati. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ocjenite recept




Ne propustite! random postovi ..