Ove rolnice od tikve i cimeta savršen su desert za ove hladne jesenske dane!
- 2 i po kašičice instant suhog kvasca
- pola šolje toplog mlijeka
- 1/4 šolje putera omekšanog (4 kašike – 56.7 gr)
- 1 veće jaje
- 2 kašike smeđeg šećera
- prstohvat soli
- 3 i po – 4 šolje višenamjenskog brašna
- pola šolje putera omekšanog (113 gr)
- 1/3 šolje pirea od tikve (75 gr)
- 3/4 šolje smeđeg šećera (150 gr)
- 1 i po kašičica cimeta
- pola kašičice mljevenog đumbira
- pola kašičice muškatnog oraščića
- 120 gr krem sira omekšanog
- 1/4 šolje slanog putera omekšanog (4 kašike – 56.7 gr)
- 1 – 1 i po šolja šećera u prahu
- pola kašičice ekstrakta od vanilije
- 1-2 kašike mlijeka
-
U velikom stajaćem mikseru ili u posudu pomiješajte kvasac, toplo mlijeko, pire, puter, jaje, smeđi šećer i so. Dodajte 2 1/2 šolje brašna.
-
Počnite miksati, dodajući preostalo brašno, pola šolje odjednom dok se ne stvori lijepa, mekana, glatka i elastična kugla od tijesta.
-
Prebacite u lagano podmazanu zdjelu, pokrijte i ostavite da naraste dok ne udvostruči veličinu, oko 1 sat.
-
Malo šakom "izbušite" tijesto i razvaljajte ga u pravougaonik veličine tepsije.
-
U posudi napravite fil tako što ćete puter umutiti s pireom od tikve. Pomiješajte smeđi šećer, cimet, đumbir i muškatni oraščić. Rasporedite po razvaljanom tijestu ostavljajući otprilike 1 i po cm oko gornjeg ruba. Čvrsto zarolajte uzdužno prema gornjem rubu tako da imate jednu dugu rolnicu. Oštrim nožem izrežite tijesto na 12 kriški veličine jednog centimetra.
-
Rolnice stavite na lagano podmazanu tepsiju. Pokrijte i ostavite da se dignu 20 do 30 minuta.
-
Zagrijte pećnicu na 180 stepeni. Pecite rolnice oko 18 do 20 minuta, dok malo ne porumene.
-
Dok se rolnice peku, napravite glazuru od krem sira ručnim mikserom tako što ćete izmiksati krem sir i puter u zdjeli dok smjesa ne postane svijetla i pahuljasta. Umutiti šećer u prahu i ekstrakt vanilije. Dodajte dovoljno mlijeka da postignete konzistenciju malo gušću, ali ne previše.
-
Premažite rolnice glazurom dok su još tople. Poslužite odmah ili ohladite i spremite. Uživajte!
Pire od tikve možete napraviti tako što ćete polovicu tikve zapeći u rerni na 200 stepeni nekih 45 min – 60 min, a kad je izvadite onda ćete sastrugati unutrašnjost, staviti u blender i izblendati. Ili možete isijeći tikvicu na male komadiće i skuhati, zatim izblendati.