Ako vam je potrebna porodična večera, ovo je savršeno ukusna ideja. Ukusne ćufte s niskim udjelom ugljikohidrata prekrivene umakom i sirom oduševiti će vas!
- 450 gr mljevene puretine
- 450 gr italijanske kobasice
- 1 šolja naerendane mocarele
- 1/3 šolje parmezana
- 1 tikvica naerendana
- 1 jaje
- 2 kašičice sušenog mljevenog luka
- 2 kašičice sušenog mljevenog bijelog luka
- 2 kašičice sušenog bosiljka
- 1 kašičica soli
- 1 šolja marinara sosa
- 226 gr naerendanog sira mocarela ili provolone ili mix oba
-
Zagrijte pećnicu na 200 stepeni. Podmažite posudu u kojoj ćete peći.
-
Pomiješajte sve sastojke za ćufte i dobro promiješajte. Napravite oko 24 ćufte i stavite ih u tepsiju.
-
Pecite 30 minuta ili dok se ćuftete ne skuhaju. Pažljivo prospite tekućinu iz posude.
-
Prelijte marinara sosom i sirom. Pecite dodatnih 10-15 minuta ili dok se sir ne otopi.
Nutritivne vrijednosti odnose se na jednu porciju. Ovaj recept ima 8 porcija. Svaka porcija sastoji se od 3 ćufte sa sosom i sirom te ima 4 neto ugljikohidrata.
Za ćufte možete koristiti bilo koju vrstu mljevenog mesa (govedina, svinjetina, puretina, piletina) i bilo koju vrstu italijanske kobasice (svinjetinu, piletinu ili puretinu). Po želji možete izostaviti i tikvice ili možete staviti nasjeckani špinat.
Odaberite marinaru bez šećera ili je napravite sami!