Ovaj recept za zdravu piletinu Teriyaki na oblogama salate, vrlo je lagan za napraviti, gotov je za samo 30 minuta!
- 680 gr pilećih fileta isjeckanih na male komadiće
- 2 kašike susamovog ulja
- 2/3 šolje naerendane mrkve (35 gr)
- 1 čehno bijelog luka sitno isjeckanog
- 1 šolja zelenog luka izrezanog
- 1 velika crvena paprika odstranjenih sjemenki i izrezana
- 1 konzerva kestena iscijeđenog i isjeckanog (226 gr)
- 2/3 šolje indijskog oraha ili kikirikija grubo nasjeckanog (93 gr)
- 1 šolja Teriyaki umaka
- 1 salata ajsberg ili druga
- 2 kašike susamovih sjemenki
-
U velikoj tavi zagrijte 1 kašiku susamovog ulja na srednje jakoj vatri.
-
Dodajte komadiće piletine i pržite 3-5 minuta ili dok se ne isprži i više ne bude ružičasto u sredini. Zatim izvadite na tanjir i ostavite sa strane.
-
U istoj tavi zagrijte 1 kašiku susamovog ulja na srednje jakoj vatri, dodajte bijeli luk i 2/3 šolje zelenog luka, pirjajte 30 sekundi.
-
Dodajte papriku i kestene te kuhajte još 2 minute.
-
Umiješajte 2/3 umaka Teriyaki, a ostatak spremite za umakanje ili da pospete po vrhu. Kuhajte 1 minutu, povremeno miješajući.
-
Umiješajte piletinu i mrkvu, temeljito miješajte dok se smjesa ne zagrije prema vašoj želji.
-
Poslužite preko listova zelene salate i ukrasite indijskim oraščićima, zelenim lukom i susamom. Uživajte!