Savršena ideja za doručak, prepuno jaja, graha i sira!
- 2 kašike maslinovog ulja
- 2 šolje proprženih kockica krompira
- 8 kobasica
- 8 velikih jaja lagano umućenih
- 1/3 šolje vrhnja (80 ml)
- košer so
- biber
- 1 kozerva proprženog graha (oko 360 gr)
- 8 tortilja
- 1 šolja naerendanog čedar sira
- 1 šolja nekog drugog sira po izboru
- 2 paradajza isjeckana
- malo nasjeckanog korijandera
-
Zagrijte pećnicu na 200 stepeni. Lagano nauljite posudu u kojoj ćete peći.
-
Propžite kockice krompira i ostavite sa strane.
-
Zagrijte maslinovo ulje u velikoj tavi na srednje jakoj vatri. Odstranite ovitak sa kobasica. Dodajte kobasice, izlomite ih kašikom da izgledaju kao mljeveno meso i pržite dok ne porumene, otprilike oko 3-5 minuta, iscijedite višak masnoće, ostavite samo malo.
-
Dodajte jaja u tavu i pržite, miješajući, dok se ne stisnu. Lagano dodajte vrhnje, začinite sa biberom i soli, po ukusu. Nastavite pržiti dok se jaja ne zgusnu, oko 3-5 minuta. Zatim ostavite sa strane.
-
Grah rasporedite po sredini tortilja, zatim stavite krompir, kobasice, jaja, sireve, paradajz i korijander. Presavijte na suprotnim stranama svaku tortilju, zatim zarolajte, u stilu buritoa. Stavite strane sa šavovima prema dole u pripremljenu posudu za pečenje, pokrijte.
-
Stavite u pećnicu i pecite dok se ne zagrije, oko 12-15 minuta.
-
Servirajte odmah i uživajte!
ZA ZAMRZAVANJE:
Svaki burito čvrsto prekrijte plastičnom folijom ili aluminijskom folijom. Možete zamrznuti do 1 mjesec. Za podgrijavanje u mikrovalnoj 4-6 minuta, okrećući na pola ili pecite na 200 stepeni 30-40 minuta ili dok se potpuno ne ispeku.