Ovaj kolač od mrkve je savršen desert za bilo koju proslavu, s glazurom od krem sira, jednostavno nevjerovatno!
- 2 šolje višenamjenskog brašna
- 2 šolje šećera
- 2 kašičice praška za pecivo
- 1 kašičica cimeta
- ½ kašičice soli
- ½ kašičice sode
- 3 šolje naerendane mrkve
- 4 jaja
- 180 ml biljnog ulja (3/4 šolje)
- 1 kašičica ekstrakta vanilije
- ½ šolje maslaca omekšanog na sobnoj temperaturi
- 226 gr krem sira
- 2 kašičice ekstrakta vanilije
- 4 šolje šećera u prahu
-
Zagrijte pećnicu na 180 stepeni. Lagano poprskajte/podmažite tepsiju u kojoj ćete peći, dimenzija otprilike 38×26 cm. Odložite sa strane.
-
U jednoj posudi umutite suhe sastojke: brašno, šećer, prašak za pecivo, cimet, so i sodu bikarbonu. Ostavite sa strane.
-
U drugoj posudi mikserom umutite ulje, jaja, vaniliju i mrkvu.
-
Dok mikser radi, postepeno dodajte suhe sastojke mokrim. Povremeno zaustavite mikser kako biste gumenim strugačem sastrugali stranice posude.
-
Ulijte dobijenu smjesu u tepsiju i ravnomjerno rasporedite. Pecite kolač na 180 stepeni 30 minuta ili dok čačkalica koju zabodete ne izađe čista i bez mrvica. Izvadite kolač iz pećnice i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
-
Mikserom umutite maslac i krem sir dok ne dobijete glatku smjesu. Dodajte vaniliju i dobro umiješajte. Postepeno počnite dodavati šećer u prahu jednu po jednu šolju, sastružite sve što ostane u posudi.
-
Ravnomjerno rasporedite glazuru po vrhu ohlađenog kolača. Uživajte!