Španska riža
Vrijeme pripreme
5 mins
Vrijeme kuhanja
40 mins
Ukupno vrijeme
45 mins
Španska riža (poznata i kao meksička riža), laka je za napraviti i ima okus kao da je došla iz restorana, a najbolji je prilog svakom meksičkom jelu.
Kategorije jela:
Prilog
Tip kuhinje:
Meksička, Španska
Tagovi:
meksicka jela recepti, meksicka riza recepti, prilog recepti, riza recepti, rucak recepti, spanska jela recepti, spanska riza recepti, spanski recepti, zdravi recepti
Porcije: 8
Kalorije: 90 kcal
Sastojci
- 2 šolje riže dugog zrna
- 2 kašike ulja
- 226 gr paradajz sosa
- 6 stabiljki korijandera (opcionalno)
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica mljevenog bijelog luka
- 4 šolje vode
- 1 pileća kocka
- malo kumina
Instrukcije
-
Zagrijte ulje u velikoj tavi na srednjoj vatri.
-
Dodajte rižu i pržite dok ne porumeni.
-
Dodajte pileću kocku u 4 šolje vode i stavite u mikrovalnu pećnicu na 3 minute.
-
Kad riža postane smeđa, u tavu dodajte vodu, paradajz sos, so, bijeli luk i kumin .
-
Promiješajte i poklopite posudu. Pustite da se krčka 30-40 minuta ili dok se sve ne skuha i ne ostane tekućine. Uživajte!