Yaki onigiri su japanske kuglice od riže s ukusnim slanim premazom ili nadjevom. Ove male rižine kuglice punog su okusa s prekrasnom hrskavom koricom koja dodaje dodatni element okusa i teksture redovnim onigirijima.
- 2 šolje nekuhane riže kratkog zrna
- 2 šolje vode
- 1 kašika misoa
- 2 kašičice mirina
- 2 kašičice sakaa
- 2 kašičice šećera
- 1 i po kašika putera
- 1 kašičica isjeckanog vlasca
- 1 kašičica susamovih sjemenki
- 1 i po lašika biljnog ulja
- 1 kašika soja sosa
- 1 i po kašika začina za peciva
- 1 i po kašika putera
-
Skuhajte rižu slijedeći uputstvo.
-
Dok se riža kuha, stavite sve sastojke miso paste u posudu i dobro promiješajte.
-
Skuhanu rižu podijelite na 6 jednakih dijelova.
-
Oblikujte i zgnječite rižu u komadu prozirne folije u obliku kuglice ili trokuta.
-
Izaberite da li želite kuglice uvaljati u miso umak ili sojin umak.
-
Zagrijte tavu od lijevanog željeza ili običnu na srednje jakoj vatri i dodajte puter.
-
Grilujte kuglice oko 1 minute sa svake strane i neka dobro budu premazane puterom.
-
Premažite miso pastu preko svake strane rižinih kuglica i pržite dok ne postanu hrskave.
-
Poslužite s vlascem isusamovim sjemenkama.
-
Zagrijte tavu na umjerenoj vatri i premažite tavu biljnim uljem.
-
Grilujte kuglice oko 1 minute sa svake strane.
-
Premažite sojin umak sa svake strane rižinih kuglica svaki put kad ih okrenete (okrenite nekoliko puta).
-
Grilujte svaku stranu dok ne postane hrskava. Isključite vatru i poslužite na tanjiru.
-
Kuglice riže prelijte s 1/2 kašike putera.
-
Ukrasite začinima. Uživajte!