Piletina sa krompirom i bijelim lukom

  • on June 24, 2021
  • Likes!
Piletina sa krompirom i bijelim lukom
Vrijeme pripreme
10 mins
Vrijeme kuhanja
20 mins
Ukupno vrijeme
30 mins
 

Ova piletine i krompir s maslacem i bijelim lukom najlakša je i najukusnija večera tokom sedmice!

Kategorije jela: Ručak, Večera
Tip kuhinje: Internacionalna
Tagovi: bijeli luk recepti, krompir recepti, piletina i krompir recepti, piletina recepti, piletina sa krompirom recepti, rucak recepti, vecera recepti
Porcije: 4
Autor: admin
Sastojci
  • 650 gr pilećih fileta izrezanih na trake
  • 650 gr malih krompira izrezanih na četvrt
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 3 kašike maslaca
  • 5 čehna bijelog luka sitno isjeckanog
  • 1 kašičica svježeg timijana isjeckanog
  • 1 kašičica svježeg ruzmarina isjeckanog
  • 1 kašičica svježeg origana isjeckanog
  • so
  • biber
  • zdrobljene crvene čili paprike opcionalno
Marinada
  • 1/4 šolje soja sosa
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1 kašika srirache ili nekog drugog ljutog sosa
  • biber
Instrukcije
  1. U velikoj zdjeli pomiješajte pileće trake s umakom od soje, maslinovim uljem, biberom i ljutim sosom. Odvojite sa strane dok kuhate krompir.

  2. Krompir kuhajte oko 8 minuta u kipućoj slanoj vodi. To će ubrzati vrijeme prženja u tavi i osigurati lijepu zlatnu koru na krompiru.

  3. U velikoj tavi na srednje jakoj vatri pomiješajte 1 kašiku maslinovog ulja i 1 kašiku maslaca. Kad se maslac otopi, dodajte ocijeđeni krompir. Pržite krompir oko 4 minute, promiješajte i pržite dodatnih 4-5 minuta dok krompir ne postane zlatni i ne omekša. Preprženi krompir premjestite na tanjir i ostavite sa strane.

  4. Držite istu tavu na umjerenoj vatri i dodajte preostale 2 kašike maslaca, položite pileće trake u jednom sloju u tavu, a ocijeđenu marinadu zadržite za kasnije. Piletini bijeli luk i zdrobljene crvene čili papričice. Trake od piletine pržite sa svake strane po 1 minutu dok lijepo ne porumene – prilagodite vrijeme ovisno o tome kako volite da vam piletina bude pržena.

  5. Dodajte marinadu i kuhajte s piletinom dok marinada ne bude kuhana. Dodajte svježe začinsko bilje i brzo promiješajte. Zatim dodajte pirjani krompir nazad u tavu i zagrijte. Po potrebi prilagodite začin biberom i soli.

  6. Maknite s vatre i odmah poslužite piletinu i krompir ukrašen s više zgnječene čili papričice, svježim začinskim biljem i pospite parmezanom po piletini i krompiru, ako želite. Uživajte!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ocjenite recept




Ne propustite! random postovi ..