Ova piletine i krompir s maslacem i bijelim lukom najlakša je i najukusnija večera tokom sedmice!
- 650 gr pilećih fileta izrezanih na trake
- 650 gr malih krompira izrezanih na četvrt
- 1 kašika maslinovog ulja
- 3 kašike maslaca
- 5 čehna bijelog luka sitno isjeckanog
- 1 kašičica svježeg timijana isjeckanog
- 1 kašičica svježeg ruzmarina isjeckanog
- 1 kašičica svježeg origana isjeckanog
- so
- biber
- zdrobljene crvene čili paprike opcionalno
- 1/4 šolje soja sosa
- 1 kašika maslinovog ulja
- 1 kašika srirache ili nekog drugog ljutog sosa
- biber
-
U velikoj zdjeli pomiješajte pileće trake s umakom od soje, maslinovim uljem, biberom i ljutim sosom. Odvojite sa strane dok kuhate krompir.
-
Krompir kuhajte oko 8 minuta u kipućoj slanoj vodi. To će ubrzati vrijeme prženja u tavi i osigurati lijepu zlatnu koru na krompiru.
-
U velikoj tavi na srednje jakoj vatri pomiješajte 1 kašiku maslinovog ulja i 1 kašiku maslaca. Kad se maslac otopi, dodajte ocijeđeni krompir. Pržite krompir oko 4 minute, promiješajte i pržite dodatnih 4-5 minuta dok krompir ne postane zlatni i ne omekša. Preprženi krompir premjestite na tanjir i ostavite sa strane.
-
Držite istu tavu na umjerenoj vatri i dodajte preostale 2 kašike maslaca, položite pileće trake u jednom sloju u tavu, a ocijeđenu marinadu zadržite za kasnije. Piletini bijeli luk i zdrobljene crvene čili papričice. Trake od piletine pržite sa svake strane po 1 minutu dok lijepo ne porumene – prilagodite vrijeme ovisno o tome kako volite da vam piletina bude pržena.
-
Dodajte marinadu i kuhajte s piletinom dok marinada ne bude kuhana. Dodajte svježe začinsko bilje i brzo promiješajte. Zatim dodajte pirjani krompir nazad u tavu i zagrijte. Po potrebi prilagodite začin biberom i soli.
-
Maknite s vatre i odmah poslužite piletinu i krompir ukrašen s više zgnječene čili papričice, svježim začinskim biljem i pospite parmezanom po piletini i krompiru, ako želite. Uživajte!