Vegetarijanski hamburger od graha

  • on June 22, 2021
  • Likes!
Vegetarijanski hamburger od graha
Vrijeme pripreme
15 mins
Vrijeme kuhanja
10 mins
Ukupno vrijeme
25 mins
 

Najbolji burger od crnog graha napravljen je od svježih sastojaka i potpuno je savršen. Ovaj zdravi recept brz je i jednostavan za brzu ideju večere.

Kategorije jela: Večera
Tip kuhinje: Američka
Tagovi: burger recepti, hamburger recepti, vegetarijanski hamburger recepti, vegetarijanski recepti, zdravi hamburger recepti, zdravi recepti
Porcije: 5
Kalorije: 306 kcal
Autor: admin
Sastojci
  • 425 gr crnog graha u konzervi ispranog i iscijeđenog
  • ½ zelene paprike
  • ½ manjeg luka
  • 2 čehne bijelog luka oguljene
  • 1 veće jaje umućeno
  • 2/3 šolje prezle od cjelovite pšenice – 80 gr
  • 1 kašika čilija u prahu
  • 1 kašičica kumina
  • so
  • biber
Sos
  • 1 šolja majoneze
  • 2 čipotlo paprike
  • 1 kašika adobo umaka ili nekog drugog
  • 2 kašičice soka od limete
  • so
  • biber
  • salata
  • paradajz
  • krastavice ili nešto drugo po želji
Instrukcije
  1. Isprani i iscijeđeni crni grah stavite u posudu. Ako je potrebno, obrišite ih papirnatim ručnikom kako biste uklonili dodatnu vlagu. Stavite u veliku posudu i dobro izgnječite viljuškom.

  2. Papriku, luk i bijeli luk stavite u procesor za hranu ili blender i obrađujte dok se fino ne usitni.

  3. Smjesu prebacite u cjedilo s finom mrežicom kako biste uklonili višak vode. Uklonite tečnosti što više možete.

  4. Procijeđenu mješavinu povrća dodajte u posudu s crnim grahom. Dodajte čili u prahu, kumin i so i biber i promiješajte da se sjedini.

  5. Dodajte umućeno jaje i promiješajte. Umiješajte prezlu. Smjesu oblikujte u 4 ili 5 pljeskavica

  6. Pljeskavice pecite na dobro nauljenom roštilju oko 4-5 minuta sa svake strane ili ih pecite na 190 stepeni na lagano nauljenom limu, po 10 minuta sa svake strane ili ih pržite na električnoj peći koristeći grill tavu, 4-5 minuta sa svake strane.

  7. Stavite ih u frižider za kasnije. Zamrznite ih, pokrivene, u zamrzivačkoj vrećici s patentnim zatvaračem za brzu večeru u sedmici.

Sos
  1. Dodajte sve sastojke u procesor hrane ili blender i blendajte dok ne postane glatko. Začinite biberom i soli po ukusu.

  2. Poslužite hamburgere na bijeloj vekni ili vekni od cjelovite pšenice, prelivene kašikom chipotle majoneze, salate, paradajza, sira, avokada ili bilo kojeg drugog željenog preljeva! Uživajte!

Bilješke o receptu

* za veganski hamburger, zamijenite jaje s 1 kašikom lana u prahu + 3 kašike vruće vode (pomiješajte ovo zajedno). 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ocjenite recept




Ne propustite! random postovi ..