Najbolji burger od crnog graha napravljen je od svježih sastojaka i potpuno je savršen. Ovaj zdravi recept brz je i jednostavan za brzu ideju večere.
- 425 gr crnog graha u konzervi ispranog i iscijeđenog
- ½ zelene paprike
- ½ manjeg luka
- 2 čehne bijelog luka oguljene
- 1 veće jaje umućeno
- 2/3 šolje prezle od cjelovite pšenice – 80 gr
- 1 kašika čilija u prahu
- 1 kašičica kumina
- so
- biber
- 1 šolja majoneze
- 2 čipotlo paprike
- 1 kašika adobo umaka ili nekog drugog
- 2 kašičice soka od limete
- so
- biber
- salata
- paradajz
- krastavice ili nešto drugo po želji
-
Isprani i iscijeđeni crni grah stavite u posudu. Ako je potrebno, obrišite ih papirnatim ručnikom kako biste uklonili dodatnu vlagu. Stavite u veliku posudu i dobro izgnječite viljuškom.
-
Papriku, luk i bijeli luk stavite u procesor za hranu ili blender i obrađujte dok se fino ne usitni.
-
Smjesu prebacite u cjedilo s finom mrežicom kako biste uklonili višak vode. Uklonite tečnosti što više možete.
-
Procijeđenu mješavinu povrća dodajte u posudu s crnim grahom. Dodajte čili u prahu, kumin i so i biber i promiješajte da se sjedini.
-
Dodajte umućeno jaje i promiješajte. Umiješajte prezlu. Smjesu oblikujte u 4 ili 5 pljeskavica
-
Pljeskavice pecite na dobro nauljenom roštilju oko 4-5 minuta sa svake strane ili ih pecite na 190 stepeni na lagano nauljenom limu, po 10 minuta sa svake strane ili ih pržite na električnoj peći koristeći grill tavu, 4-5 minuta sa svake strane.
-
Stavite ih u frižider za kasnije. Zamrznite ih, pokrivene, u zamrzivačkoj vrećici s patentnim zatvaračem za brzu večeru u sedmici.
-
Dodajte sve sastojke u procesor hrane ili blender i blendajte dok ne postane glatko. Začinite biberom i soli po ukusu.
-
Poslužite hamburgere na bijeloj vekni ili vekni od cjelovite pšenice, prelivene kašikom chipotle majoneze, salate, paradajza, sira, avokada ili bilo kojeg drugog željenog preljeva! Uživajte!
* za veganski hamburger, zamijenite jaje s 1 kašikom lana u prahu + 3 kašike vruće vode (pomiješajte ovo zajedno).