Ukusna piletina zamotana u tortilje od cjelovitih žitarica i ugušena u kremasti, ali zdrav umak koji ćete obožavati!
- 2 šolje raskomadanih pilećih fileta skuhanih
- 1 kašičica kumina
- 1 kašičica čilija
- ½ šolje salse bez šećera
- 1 i po šolja sira smanjene masnoće naerendanog
- 2 kašike putera
- 2 kašike brašna
- 2 šolje pilećeg temeljca bez masnoće
- 113 gr zelenog čilija u konzervi izrezanog
- 226 gr pavlake smanjene masnoće
- ½ kašičice morske soli
- ½ kašičice bibera
- 8 tortilja od integralnog brašna (opcionalno kukuruzno brašno)
- malo korijandera isjeckanog
-
Uključite pećnicu na 190 stepeni.
-
Pomiješajte isjeckane pileće filete sa, 1/2 kašičice kumina, čilijem u prahu i salsom. Smjesu piletine ravnomjerno rasporedite po sredini tortilja, zarolajte i stavite šav prema dolje u tepsiju. Ostavite sa strane.
-
U velikoj šerpi otopite puter na srednje jakoj vatri i pospite brašnom. Kuhajte 1 minutu uz neprestano miješanje. Polako ulijte pileći temeljac. Miješajte dok se smjesa ne počne zgušnjavati, oko 6 minuta. Dodajte 1/2 kašičice kumina/ kima, 1 šolju sira, zeleni čili, pavlaku, so i biber. Miješajte dok se sir ne otopi.
-
Enčilade prelijte dobijenim bijelim umakom, pospite 1/2 šolje sira i pecite 25 minuta, ili dok sir lagano ne postane zlatan. Pospite nasjeckani korijander po enčiladama. Uživajte!