Super pikantna, svježa, nježna susam piletina! Napravljena za 30 minuta ili manje. Poslužite s rižom i brokulom. Preukusno!
- 1 šolja basmati riže
- 340 gr cvjetova brokule – oko 2-3 šolje
- ½ šolje pilećeg temeljca
- ¼ šolja marinade
- ¼ šolje svježe iscijeđenog soka od narandže – oko 60 ml
- 2 i po kašike reduciranog soja sosa
- 1 kašika rižinog vinskog sirćeta
- 1 kašika svježe rendanog đumbira
- 3 čehne bijelog luka isjeckane sitno
- 1 kašičica sriracha umaka – opcionalno
- 4 i po kašike kukuruznog škroba
- 680 gr pilećih karabataka isjeckanih na manje komadiće
- košer so
- biber
- 3 kašike kanola ulja
- 2 kašičica prepečenih susamovih sjemenki
- 1 zeleni luk tanko izrezan
-
U veliku posudu stavite 1 i po šolju vode i stavite rižu. Skuhajte rižu prema uputama na pakovanju. Ostavite sa strane.
-
Stavite cvjetove brokule na paru ili cjedilo postavljeno iznad posude s kipućom vodom. Pokrijte i kuhajte na pari 5 minuta ili dok se ne skuha iznutra. Ostavite sa strane.
-
U maloj zdjeli umutite pileći temeljac, marmeladu od narandže, sok od narandže, soja sos, rižino sirće, đumbir, bijeli luk, Srirachu, ako koristite i 1 kašiku kukuruznog škroba.
-
Piletinu začinite s 1/2 kašičice soli i 1/2 kašičice bibera, pospite sa preostale 3 1/2 kašike kukuruznog škroba dok se ravnomjerno ne premaže.
-
Zagrijte kanola ulje u velikoj tavi na srednje jakoj vatri. Radite u dvije serije, dodajte piletinu i pržite dok ne porumeni, oko 6-8 minuta. Umiješajte smjesu pilećeg temeljca dok se ne zgusne, oko 2-3 minute. Dodajte sjemenke susama.
-
Piletinu poslužite odmah s rižom i brokulom, po želji ukrašenu zelenim lukom. Uživajte!
NAERENDANOG DJUMBIRA? na kojem je to jeziku ‘naerendan’?
hahah hvala na ispravci !
Uskoro krećemo sa YouTube kanalom pa ćemo sve recepte prezentovati video klipom !