Napravljeni od brašna od slanutka, luka i začina poput kurkume i čilija, ovaj 20-minutni prijedlog za doručak će vas oduševiti.
- 1/4 šolje besan brašna (brašno od slanutka) 24 gr
- ½ šolje vode
- 1/4 šolje crvenog luka fino isjeckanog
- 1 zeleni čili fino isjeckan
- 2 kašike korijandera isjeckanog
- ½ kašičice košer soli
- prstohvat kurkume
- pola kašičice paste od đumbira
- pola kašičice paste od bijelog luka
- prstohvat čili pahuljica
- ulje
- 2 kriške željenog hljeba
-
Dodajte besan brašno u široku posudu. Razbijte sve grudice. Dodajte polovicu vode i dobro promiješajte da se dobije glatka pasta, a zatim dodajte preostalu vodu da dobijete tekuće tijesto. Dodajte so, kurkumu, zeleni čili, pastu od đumbira i bijelog luka, luk i korijander. Dobro izmiješajte. Dodajte i čili pahuljice ako želite.
-
Umočite jednu narezanu krišku hljeba u tijesto i pritisnite kašikom da hljeb upije smjesu. Lagano okrenite krišku, pritisnite prema dolje i kašikom prelijte malo smjese s gornje strane.
-
Zagrijte tavu koja se ne lijepi na srednje jakoj vatri i stavite 1 kašiku ulja, ravnomjerno rasporedite. Stavite namočenu krišku hljeba u tavu i rasporedite po 1 do 2 kašike tijesta na vrh. Pržite 3 do 4 minute ili dok donja strana ne porumeni.
-
Pažljivo preokrenite krišku i pržite s druge strane 3 do 4 minute. Dodajte kašiku ulja uz bočne strane hljeba.
-
Ponovite korake 2 do 4 za drugu krišku hljeba. Uživajte u vrućem sa kečapom ili sriracha umakom i čaj od đumbira.